Sos w sałatce jest kluczowy, ponieważ łączy smaki wszystkich składników. Majonez to jeden z najpopularniejszych sałatkowych dodatków. Sałatki bez majonezu, to dietetyczne przekąski, w których często główną rolę gra seler naciowy.


Sosy do sałatek mogą być różne. Począwszy od popularnego winegret, poprzez kombinacje oliwy z sokiem z cytryny, przyprawami, octem balsamicznym oraz serami. W roli sosu sałatkowego wyśmienicie sprawdza się rozgniecione widelcem awokado z odrobiną śmietany i sosu sojowego. Dressing do sałatki, w której jest świeży szpinak lub sałata, warto dodać dopiero w momencie podania. Dzięki temu liście nie zwiędną, zachowując jędrność i chrupkość.


Warto rozróżniać często stosowane zamiennie pojęcia: sos, dressing i dip. Sos jest najrzadszy, w przypadku sałatki może to być jedynie smakowa oliwa z dodatkiem świeżych ziół. Dressingi są najczęściej przyrządzane na bazie jogurtów i śmietanek. Dip to zdecydowanie najgęstszy dodatek do sałatek. Często podawany jest w osobnym naczyniu, by wykładać go na talerz w trakcie jedzenia lub maczać w nim kawałki warzyw, sery lub mięso.

Sałatki bez majonezu są świetnym rozwiązaniem dla osób będących na dietach i dbających o linię! Majonez mimo pysznego smaku, nie należy do lekkich dodatków.
Płaska łyżka tego lubianego sosu zawiera 100 kalorii i 15 g tłuszczu! Warzywna sałatka bez dodatku majonezu wygląda atrakcyjnie i kolorowo, a jej smak jest wyrazisty i oryginalny. Tłusty dodatek, jakim jest majonez można zastąpić jogurtem naturalnym lub sosem winegret.

Wspaniałymi przysmakami bez dodatku majonezu są: sałatka grecka z pysznym serem feta, sałatka pomidorowa czy sałatka szpinakowa. Pysznym i sycącym daniem bez gęstego sosu jest również sałatka warzywno- ryżowa- idealna dla dzieci.

Przygotowując tygodniowe menu warto pomyśleć o tym, aby chodź raz w tygodniu przygotować danie lekkie i zdrowe. Idealnym pomysłem na takie danie jest przysmak bez majonezu. Bez wyrzutów sumienia można je skosztować o każdej porze dnia!

Inspirujcie się przepisami naszych użytkowników na najlepsze smakołyki bez grama majonezu!

Zdjęcie: Fotolia
Sałata z jogurtem

Sałata z jogurtem

Sałatka z jogurtem to zdecydowanie najlepszy pomysł na lekką kolację. Jogurt naturalny można doprawiać na wiele sposobów. Wyśmienicie smakuje zarówno na słodko, np. w sałatkach owocowych jak i w wytrawnych odsłonach. Jogurt grecki ze względu na kremową konsystencję szczególnie dobrze sprawdza się jako składnik dipów, np. słynnych tzatzików.

Sałatka z oliwą

Sałatka z oliwą

Sałatka z rukoli z dodatkiem oliwy truflowej, fety i oliwek to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jest również jedną z najprostszych i obok caprese (sałatka z mozzarellą, pomidorami, świeżą bazylią i oliwą z oliwek) najsmaczniejszych wariantów sałatki z dodatkiem oliwy. Świeże lub suszone zioła dodawane do oliwy powinny mieć czas nasycić ją swym aromatem, dlatego warto mieszać je na godzinę lub dwie przed połączeniem z resztą składników. Oliwa najlepiej łączy się z ciepłą wodą. Gdy w sałatce jest dużo składników puszczających sok, takich jak np. świeże ogórki, pomidory czy papryka, warto zrezygnować z dodawania wody do dressingu.

Sałatka z winegretem

Sałatka z winegretem

Sos winegret lub vinegret to jeden z popularniejszych dresingów sałatkowych serwowanych na zimno. W jego skład wchodzą w różnych proporcjach: musztarda, ocet lub sok z cytryny, cukier lub miód, sól, pieprz oraz olej lub oliwa. Idealnymi narzędziami służącymi do przygotowania tego sosu są: shaker, trzepaczka lub zwykły słoik z pokrywką. Winegret wyśmienicie smakuje z octem winnym, jabłkowym lub balsamicznym. Fani ostrych smaków mogą dodać zamiast zwykłej musztardy stołowej odmianę pikantniejszą, czyli np. dijon. Winegret świetnie sprawdza się w sałatce greckiej.

Sałatka z jogurtem

Sałatka z jogurtem

Jogurt naturalny jest godnym zastępcą majonezu w różnego typu sałatkach w wersji light. Doskonale wypada w towarzystwie świeżych ziół i mielonego, czarnego pieprzu. Dietetyczne przekąski to dobry sposób na urozmaicenie jadłospisu np. o sałatki owocowe. W nich szczególnie dobrze sprawdza się jogurt grecki.

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka z sosem czosnkowym

Sałatka gyros z sosem czosnkowym to idealny pomysł na kolację. Czosnek można dodatkowo upiec. Wówczas jego smak będzie wyjątkowo aromatyczny a konsystencja aksamitna. Brokuły idealnie współgrają z czosnkowym smakiem. Dodając świeży, starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę czosnek do jogurtu greckiego wraz z odrobiną soli lub sosu sojowego, uzyskuje się ekspresowy i wyjątkowo pyszny dip.

Sałatka z oliwą

Sałatka z oliwą

W sałatkach doskonale sprawdzają się wszystkie oleje tłoczone na zimno. Olej z pestek winogron jest bardziej neutralny w smaku od oliwy z oliwek. Jest idealny wówczas, gdy ważne jest, by sos nie zdominował smaku pozostałych składników, a jedynie je wyostrzył. Olej z awokado, olej sezamowy lub olej rzepakowy tłoczony na zimno to bardzo charakterystyczne i intensywne aromaty, które najlepiej dozować oszczędnie. Smakowe oliwy, takie jak np. bazyliowa, czosnkowa lub truflowa, przepysznie komponują się z rukolą, mozzarellą i oliwkami.

Sałata z jogurtem

Sałata z jogurtem

Jogurt naturalny jest wyśmienitym zastępnikiem majonezu oraz śmietany w sałatkach. Szczególnie, gdy przekąska ma być dietetyczna. Połączenie jogurtu z drobno posiekanymi, świeżymi ziołami i odrobiną musztardy daje przepyszny i uniwersalny dressing do różnego rodzaju sałatek w wytrawnej wersji. Greckie tzatziki na bazie jogurtu greckiego, świeżych ogórków i czosnku to nie tylko wyśmienity dodatek np. do rukoli lecz również pyszny dip do dań z grilla.

Znaleźliśmy 1806 przepisów w kategorii Sałatki bez majonezu

Rukola ze śliwką

Rukola ze śliwką

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: