Jajka - niewielki produkt o tak wielu zastosowaniach! Często wykorzystywane w kuchni - zarówno do panierowania, jak i pieczenia ciast, nadają się do faszerowania - tworząc tym samym pyszną przekąskę, no i najważniejsze - bez nich nie byłoby jajecznicy!

Ugotowane na twardo jajko może też stanowić doskonałą bazę do przyrządzenia znakomitej sałatki jajecznej. Niebywałą zaletą takiego posiłku jest prostota i czas, który należy poświęcić na jego wykonanie.

To jednak nie wszystko! Sałatki z dużą ilością warzyw zawierające jajka pozytywnie wpływają na działanie organizmu. Ułatwiają wchłanianie związków rozpuszczalnych w tłuszczach - karotenoidów - które pomagają zmniejszać stany zapalne i stres oksydacyjny.

Sałatki, których podstawą są jajka dają bardzo wiele możliwości eksperymentowania w kuchni. Począwszy od klasycznych - chciałoby się powiedzieć - wersji jak sałatka z tuńczykiem i jajkiem czy sałatka z brokułem i jajkiem poprzez bardziej wyszukane i mniej oczywiste połączenia smaków - z burakami, chrzanem lub z porem i gruszką!

Warto popróbować, by trafić na „swój” smak, a wtedy - dobra zabawa podczas komponowania własnej wersji sałatki jajecznej gwarantowana. Inspirujcie się i smakujcie!
Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem

Sałatka z brokułem to świetna propozycja zarówno dla osób na diecie, jak i dzieci. Przygotowana z dodatkiem jajka na twardo, makaronem i kurczakiem idealnie sprawdzi się jako sałatka warstwowa na przyjęciu ze znajomymi. Chrupiący dodatek w postaci prażonych na suchej patelni ziaren słonecznika lub płatków migdałów idealnie dopełni całość.

Sałatka z awokado

Sałatka z awokado

Kremowe, delikatne awokado stanowi bazę wielu potraw. Pokrojone w drobna kostkę wraz z soczystymi pomidorami idealnie będzie współgrać z dodatkiem ostrego chili. Sałatka z wędzonym łososiem czy tuńczykiem wzbogaca nieco mdły smak awokado. Smak soczystych pomarańczy i limonki, orzeźwi każdą sałatkę na bazie jajka i awokado, co dodatkowo zapobiegnie jego ciemnieniu. Delikatne mięso gotowanego lub pieczonego kurczaka będzie treściwym składnikiem uzupełniającym całość.

Sałatka z pora

Sałatka z pora

Klasyczna sałatka z pora jest idealnym dodatkiem do obiadu. Podawana wraz ze startą marchewką oraz słodkim jabłkiem może być uzupełnieniem osób na diecie. Jeżeli poszukujemy egzotycznych połączeń warto dodać pokrojony w kostkę ananas, który podkreśli słodki charakter surówki. Treściwa i sycąca propozycja z szynką i jajkiem zdecydowanie sprawdzi się jako przystawka na imprezach okolicznościowych.

Sałatka z groszkiem

Sałatka z groszkiem

Groszek konserwowy z puszki najczęściej wykorzystywany jest jako składnik wielu sałatek zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Sycąca propozycja z makaronem pszennym będzie świetnie komponować się w sałatce warstwowej. Ryby takie jak łosoś, czy tuńczyk z puszki to łatwo dostępne składniki, które wzbogacają całość. Sałatka z groszkiem i śledziami z odrobiną gęstej śmietany będzie miała swoich zwolenników na świątecznym stole.

Sałatka z majonezem

Sałatka z majonezem

Majonez jest najczęstszym dodatkiem do treściwych i sycących sałatek. Przygotowanie domowego majonezu na bazie dobrej jakości oleju roślinnego, jajek, musztardy oraz soli i pieprzu to nierzadko najlepszy wybór. Chcąc ograniczyć kalorie w diecie, warto pokusić się o przyrządzenie majonezu sojowego lub z fasoli. Pozwoli to weganom cieszyć się smakiem kremowego sosu do sałatek. Sztandarowa polska sałatka jarzynowa to klasyczny przykład sałatki z majonezem, gdzie pokrojone w kostkę ziemniaki, jabłka, ogórki, jajka i marchewki tworzą smaczną całość.

Znaleźliśmy 1555 przepisów w kategorii Sałatki z jajkiem

Sałatka z cebuli

Sałatka z cebuli

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z kalafiorem

Sałatka z kalafiorem

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: