Jajka - niewielki produkt o tak wielu zastosowaniach! Często wykorzystywane w kuchni - zarówno do panierowania, jak i pieczenia ciast, nadają się do faszerowania - tworząc tym samym pyszną przekąskę, no i najważniejsze - bez nich nie byłoby jajecznicy!

Ugotowane na twardo jajko może też stanowić doskonałą bazę do przyrządzenia znakomitej sałatki jajecznej. Niebywałą zaletą takiego posiłku jest prostota i czas, który należy poświęcić na jego wykonanie.

To jednak nie wszystko! Sałatki z dużą ilością warzyw zawierające jajka pozytywnie wpływają na działanie organizmu. Ułatwiają wchłanianie związków rozpuszczalnych w tłuszczach - karotenoidów - które pomagają zmniejszać stany zapalne i stres oksydacyjny.

Sałatki, których podstawą są jajka dają bardzo wiele możliwości eksperymentowania w kuchni. Począwszy od klasycznych - chciałoby się powiedzieć - wersji jak sałatka z tuńczykiem i jajkiem czy sałatka z brokułem i jajkiem poprzez bardziej wyszukane i mniej oczywiste połączenia smaków - z burakami, chrzanem lub z porem i gruszką!

Warto popróbować, by trafić na „swój” smak, a wtedy - dobra zabawa podczas komponowania własnej wersji sałatki jajecznej gwarantowana. Inspirujcie się i smakujcie!

Znaleźliśmy 1145 przepisów w kategorii Sałatki z jajkiem