Surówka lub sałatka z kapusty pekińskiej to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Wyśmienicie smakuje z kluskami śląskimi, kotletem z piersi kurczaka a nawet jako dodatek do pierogów. Kapusta pekińska dostępna jest przez cały rok, a ze względu na bardzo delikatny i neutralny smak, doskonale sprawdza się zarówno w połączeniach wytrawnych jak i na słodko.

Najpopularniejsze rodzaje surówki z pekinki to m.in. sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem, jogurtem, winegretem, sosem czosnkowym, kurczakiem oraz tuńczykiem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać ją z brzoskwiniami, serami pleśniowymi oraz rodzynkami.

Kapustę pekińską do surówek najlepiej bardzo drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilkanaście minut, do czasu, aż puści sok. Dzięki temu jej liście przyjemnie zmiękną.

Następnie należy odczekać chwilę i odlać nadmiar wody, dzięki temu gotowa sałatka nie podejdzie płynem i będzie smaczniejsza. Jeżeli natomiast ma być jędrna, chrupiąca i krucha, należy pokroić ją w cienkie paski i wymieszać z resztą składników od razu.

Kapusta pekińska pochodzi z północnych terenów Chin i Japonii. Jest warzywem bardzo często wykorzystywanym w kuchni.
Sałatki z kapusty pekińskiej charakteryzują się delikatnym smakiem i świetnym wyglądem. Można podawać je jako samodzielne danie, ale także, jako dodatek do posiłków.

Składniki sałatki można wymieszać razem lub układać je warstwowo. Sałatka ułożona w taki sposób, będzie wyglądać oryginalnie. Sałatka gyros, sałatka z kapustą pekińską, serem feta i papryką czy sałatka z pekińskiej w sosie czosnkowym- rodzajów jest wiele, każda warta przygotowania i skosztowania!

Zdjęcie: Fotolia

Sałatka z kapusty pekińskiej Kategorie

Sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem

Sałatka z kapusty pekińskiej z majonezem

Majonez to król sałatkowo-surówkowych wariacji. Można przygotować go samodzielnie, dzięki czemu będzie składał się z najlepszych składników. Prowansalska odmiana popularnego majonezu to jajeczno-czosnkowy sos aioli, który z powodzeniem może być wykorzystywany w śródziemnomorskich wariantach sałatki z pekinki. Domowy majonez wegański, czyli nie zawierający składników pochodzenia zwierzęcego, można wykonać z orzechów nerkowca, mleka roślinnego, np. sojowego lub fasoli.

Polecane przepisy do kategorii Sałatka z kapusty pekińskiej

Znaleźliśmy 674 przepisów w kategorii Sałatka z kapusty pekińskiej