16 stycznia - Dzień Pikantnych Potraw

  • 4

Nasz kalendarz pełen jest nietypowych świąt, których celebracja jest często wymysłem urzędników, albo żartownisiów. 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw i chyba każdy się zgodzi, że jest to zdecydowanie smaczny powód do polubienia się z rzadko używanymi, pikantnymi przyprawami w swojej kuchni.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
16 stycznia - Dzień Pikantnych Potraw
fot. Fotolia
Wasabi, papryczki chilli, biały pieprz albo najzwyklejszy czosnek… W naszej kuchni roi się od pikantnych przypraw, bez których nasze potrawy byłyby mdłe, niesmaczne albo po prostu mało wyraziste. Tak niewiele trzeba by dodać im koloru i sprawić by danie było charakterne, niezapomniane i zdrowe. Tak, tak, pikantne przyprawy mają zbawienny wpływ na nasz metabolizm i ogólnie stan zdrowia, dlatego powinniśmy o nich pamiętać przygotowując potrawy w swojej kuchni.

Czy pikantne jedzenie nam szkodzi?

Zdania w tym temacie są podzielane. Coraz częściej jednak pojawiają się głosy mówiące, że regularne spożywanie chilli ma wpływ na pracę naszego układu krwionośnego. Obniżenie ciśnienia krwi, ustabilizowanie procesów trawiennych oraz działanie przeciwbólowe to tylko niektóre zalety przypisywane spożywaniu małych, wąskich papryczek. Podobnie działa czosnek, który dodatkowo ma działanie antybakteryjne i poprawia naszą odporność. Fani pikantnych smaków bardzo chętnie sięgają także po papryczki jalapeno, chrzan albo tarty imbir. Te przyprawy nie tylko podkręcają smak potraw, ale mają pozytywne oddziaływanie na nasze zdrowie. Dzięki temu są na liście domowych składników skutecznie niwelujących skutki przeziębienia.

Przeciwnicy ostrych dodatków do jedzenia podkreślają wysokie ryzyko wystąpienia alergii oraz powikłania trawienne. W wyniku częstego spożywania pikantnych przypraw może dochodzić do zapaleń błon śluzowych żołądka albo popularnej niestrawności. Oczywiście dolegliwości te zależą od naszej rutyny żywieniowej i z pewnością nie są normą. Osoby mające jednak problemy z układem trawiennym powinny unikać ostrego jedzenia.

Powód do testowania nowych smaków

Dzień Pikantnych Potraw nie jest jeszcze znanym świętem w naszym kraju, jednak coraz więcej się o nim mówi za sprawą restauracji oraz kawiarni, które w tym dniu serwują pikantne potrawy w swojej kuchni. Modne ostatnio ostrzejsze desery przeżywają prawdziwy renesans, a lody z pieprzem cayenne są hitem wśród innego rodzaju słodkości.

Niektórzy z nas nie potrzebują specjalnej okazji do przygotowania pikantnych dań, lubują się w niej na co dzień i często dodają podwójną dawkę chilli lub ostrej papryki. Mamy jednak nadzieję, że zwolennicy delikatniejszych smaków chociaż w ten jeden dzień poeksperymentują w swojej kuchni i zdecydują się na mocniejszy akcent.

Nie lubimy nudy w gotowaniu, skuśmy się na więcej kolorytu w taki dzień jak ten. Możemy się zdziwić jak bardzo zasmakuje nam pikantniejsza potrawa. Spróbujecie?