24 listopada - Dzień Buraka

  • 4

Już 24 listopada swoje święto obchodzi niepozorny burak. Poznacie jego nowe oblicze i przygotujcie potrawy z nim w roli głównej!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
24 listopada - Dzień Buraka
fot. Fotolia
Zdrowie płynące z buraków

Niepozorne warzywo jakim jest burak, kryje w sobie mnóstwo tajemnic. Warto wiedzieć, że ten lubiany przez nas produkt jest wyjątkowo bogaty w rozmaite składniki odżywcze: tłuszcze, węglowodany, błonnik, białko, substancje mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, kobalt oraz witaminy: A, C, PP , jak również z grupy B.

Buraki są świetnym składnikiem, który oczyszcza wątrobę z toksyn wewnętrznych, np. po spożyciu alkoholu oraz zewnętrznych - stresu. To warzywo przywraca równowagę kwasowo-zasadową organizmu, o czym nie należy zapominać.

Zobacz przepisy na dania z burakami >>>

Buraki Buraczki
Fot. Fotolia                              
                           
Z burakiem w kuchni za pan brat
 
Wyobrażacie sobie święta bez czerwonego barszczu? Chyba nie. Burak stosowany jest nie tylko jako baza tej wspaniałej i aromatycznej zupy. W domowym zaciszu chętnie przygotowujemy zasmażane buraczki z cebulą lub sałatki z ich dodatkiem czy weki na zimę.

Wyjątkowo korzystnie na nasze zdrowie wpływa buraczany sok, choć zdania na jego temat są podzielone, głównie ze względu na smak. Oczywiście my znamy sposoby, aby ten zdrowy napój zaczął smakować - wystarczy, że dodamy ulubiony owoc, np. jabłko.

Buraki
Fot. Fotolia

Istnieje mnóstwo buraczanych wariacji! Suszone i zdrowe chipsy buraczane, pureé, burak z czekoladą a może carpaccio? Co wybieracie? Jeśli macie ciekawe pomysły na kulinarne wykorzystanie buraka, 24 listopada to idealna okazja by je wykorzystać! Smacznego!