migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1303]

3 Bit - ciasto bez pieczenia

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Pyszne i proste ciasto bez pieczenia. Herbatniki przełożone masa kajmakowa i kremem budyniowym. A na wierzchu bita śmietana.

3 Bit - ciasto bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

3 Bit - ciasto bez pieczenia

 

  • herbatniki, u mnie wyszło 48 szt

masa kajmakowa

  • 1 duża puszka masy kajmakowej (510 g)
  • 5 łyżek mleka

masa budyniowa

 

masa śmietanowa

  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 5 łyżek mleka
  • starta gorzka czekolada do posypania

Sposób przygotowania:

3 Bit - ciasto bez pieczenia
Blaszkę o wymiarach 35x25 wyłożyć papierem. Na dnie ułożyć warstwę herbatników. 

Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka. Wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników i odstawić. 

Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru, wystudzić. Masło utrzeć następnie porcjami dodawać wystudzony budyń. Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Przykryć kolejną warstwą herbatników. 

Żelatynę rozpuścić w mleku i przestudzić. 

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. 

Na wierzchu posypać starta czekoladą. Wstawić do lodówki. 

Ciasto najlepsze po dwóch dniach jak herbatniki dobrze namiękną. Na każdą warstwę zużyłam 16 herbatników, z boku zostało mi ok 2 cm wolego miejsca.
3 Bit - ciasto bez pieczenia
Masę kajmakową podgrzać w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.
3 Bit - ciasto bez pieczenia
Na dnie ułożyć warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować mase kajmakową.
3 Bit - ciasto bez pieczenia
Masę budyniową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać.
3 Bit - ciasto bez pieczenia
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i żelatynę. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i ładnie wyrównać. Na wierzchu posypać starta czekoladą.

Tagi:

czekolada