lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

3 bit na herbatnikach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

3 bit to ciasto dla tych którzy uwielbiają słodkości. Dzięki masie krówkowej jest ono mega słodkie ale bardzo pyszne.

3 bit na herbatnikach

Składniki:

3 bit na herbatnikach

 

  • herbatniki około 75 sztuk
  • puszka masy krówkowej ( ja użyłam o smaku tiramisu)
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 żółtka
  • 500ml mleka
  • kostka masła
  • 500ml śmietany 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • czekolada mleczna

 

Sposób przygotowania:

3 bit na herbatnikach
Na spód blach układamy herbatniki jeden obok drugiego tak by nie było przerw. Masę krówkową wkładamy na parę minut do gorącej wody. Następnie rozsmarowujemy ją na herbatnikach i przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Z mleka odlewamy niecałą szklankę a resztę gotujemy z 3 łyżkami cukru. W niecałej szklance mleka rozrabiamy budyń, mąkę i żółtka. Gdy mleko będzie się gotować wlewamy mieszankę budyniową i mieszamy aż zgęstnieje, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce by wystygło. Masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy stopniowo budyń ciągle ucierając. Gdy krem będzie gotowy wykładamy go na ciastka i pokrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy ze śmietan fixami i wykładamy na ciasto. Posypujemy startą czekoladą mleczną. Ciasto należy wstawić do lodówki. najlepsze jest następnego dnia. 

Tagi:

czekolada