Konkurs: 4 pory Roku - Wiosna
Konkurs: 4 pory Roku - wiosna


Wiosenne
przebudzenie

Zakończony

20 czerwiec 2015
654 przepisów
Konkurs: 4 pory Roku - Wiosna

Konkurs: 4 pory Roku - Wiosna

Cztery Pory Roku - wiosna

Wiosna to czas, kiedy wszystko wokół budzi się do życia.

Bazary zapełniają się świeżymi owocami i warzywami. To właśnie wiosną rozglądamy się za zieloną sałatą, chrupiącą rzodkiewką i delikatnymi szparagami. Na naszych stołach coraz częściej stawiamy zdrowe i lekkie sałatki, pyszne przekąski oraz wiosenne zupy. Jako uzupełnienie dania głównego wybieramy kolorowe surówki ze świeżych warzyw.

Wiosna to też idealny czas dla pasjonatów gotowania.

Ci, którzy przez cały rok tęsknili za soczystymi i aromatycznymi potrawami z grilla wreszcie mogą oddać się swojej pasji. Weź udział w konkursie i pokaż nam. jakie danie lub deser jest Twoim wiosennym faworytem!

Startujemy

Zadanie konkursowe

Przygotuj dowolną wiosenną potrawę, ciasto lub deser, która Twoim zdaniem zasługuje na miano królowej wiosny.

Regulamin konkursu

Nagrody

Wygraj - Nokia Lumia 530!

Nagrody

1 miejsce

Nokia Lumia 530 Dual SIM

Nagrody

2-3 miejsce

Grill okrągły
Nagrody

4-5 miejsce

Termiczny plecak piknikowy oraz łyżki do sałaty 
Nagrody

6-10 miejsce

Zestaw Sushi Socks Box

Przepisy

Ostatnio dodane - przepisy konkursowe

Szparagi Eli w szynce prosciutto - Grillowane szparagi ułożyć na talerzach i polać sosem.

Szparagi Eli w szynce prosciutto

Ugotowane zielone szparagi owinięte w szynkę prosciutto i grillowane na patelni grillowej. Podane z sosem z dwóch serów.

Autor: eli_555
Tort Sachera w wersji wege - Mój pierwszy wegański wypiek, udał się zadziwiająco dobrze: genialny w smaku

Tort Sachera w wersji wege

Przesąd, że dobre ciasto czy deser nie może obejść się bez: masła, mleka, jajek czy śmietany, nie zawsze się sprawdza. Ciasto bez tych składników może być równie pyszne i aromatyczne, jak to tradycyjne.

Autor: sofieta
Łosoś Eli na pokrzywowej kołderce - Na talerze rozłożyć pokrzywę , na wierzch łososia i polać sosem.

Łosoś Eli na pokrzywowej kołderce

Marynowany i smażony na patelni grillowej łosoś , podany na pokrzywowej kołderce z sosem śmietanowo - serowym.

Autor: eli_555
Zupa kalafiorowa bardzo kluseczkowa - Zupa kalafiorowa  baaaardzo  kluseczkowa

Zupa kalafiorowa bardzo kluseczkowa

Pyszna,delikatna zupa kalafiorowa z koperkiem. Smaku dodają jej delikatne kluseczki. Doskonała na upały.

Autor: Henia
Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym - Najlepszy na ciepło pudding z rabarbarem

Pudding z rabarbarem i sosem karmelowym

Pyszny pudding z rabarbarem, jabłkami i sosem karmelowym. Zbilansowana kwaskowatość jabłek i rabarbaru idealnie uzupełnia się ze słodkim sosem karmelowym.

Autor: domagi
Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką. - Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką.

Truskawkowe ciasto na maślance z kruszonką

Najlepsze ciasto ucierane jakie do tej pory jadłam,myślę,że to za sprawą maślanki,którą pierwszy raz dodałam do ciasta. Niezwykle mięciutkie i delikatne w smaku.Wprost nie można mu się oprzeć.

Autor: Babeczka35
Kisiel truskawkowy - Domowy kisiel nie ma sobie równego:) Truskawkowy  smakuje pysznie, a dzieci  go uwielbiają!

Kisiel truskawkowy

Kisiel po przestudzeniu można podać także z innymi dodatkami, np. bitą śmietaną, lodami itp.! Kisiel na ciepło możemy podać z świeżo ugotowanym budyniem waniliowym! Polecam ten pyszny, tani i prosty deser!

Autor: jaga85
Dżem truskawkowo- rabarbarowy - Dżem jest niesamowicie łatwy w przygotowaniu, a dodatkowo ma przepyszny smak z piernikową nutą.

Dżem truskawkowo- rabarbarowy

Kiedy na rynku i w ogrodzie nie będzie już rabarbaru, ani truskawek wystarczy otworzyć słoiczek takiego dżemu i cieszyć się smakiem tych owoców!!

Autor: jaga85
Pierogi z truskawkami - Pierogi z truskawkami,domowe,sezonowe. Pyszne.

Pierogi z truskawkami

Uwielbiam pierogi z truskawkami,u mnie obowiązkowo muszą być zrobione co najmniej raz w sezonie truskawkowym. Najbardziej smakują mi polane stopionym masłem i posypane cukrem.Polecam na podwieczorek.

Autor: Babeczka35
Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym - Przygotowując danie zainspirowałam się przepisem znajdującym się na Kwestia Smaku

Filet w sosie truskawkowo- balsamicznym

Połączenie rozmarynu, octu balsamicznego, soczystych truskawek i delikatnego filetu z pewnością przypadnie Wam do gusty, wystarczy tylko spróbować! Truskawki bowiem nie tylko pysznie smakują w deserach:)!

Autor: jaga85
Tarta kokosowo-migdałowa z truskawkami - Tartę przed podaniem udekorować listkami melisy i świeżymi truskawkami

Tarta kokosowo-migdałowa z truskawkami

Przepis na ciasto powstał w mojej głowie gdy szukałam składników do upieczenia ciasta. I tak z niewielu składników upiekłam pyszną, kruchą tartę z truskawkami.

Autor: joana30
Miód różany na zimę - Warto zrobić choć jeden słoiczek na zimę

Miód różany na zimę

Smaczny, zdrowy i aromatyczny miód z płatków dzikiej róży, do wykorzystania zimą by wspomóc organizm

Autor: Stenka