5 powodów dla których powinniśmy jeść ryby

  • 2

Jeżeli zastanawiasz się, co przygotować dzisiaj na obiad, to bez wahania wybierz rybę. Do podjęcia tej decyzji powinno Ci wystarczyć stwierdzenie, że mięso ryb jest o wiele bardziej cenne dla prawidłowo zbilansowanej diety niż sztuka wieprzowiny czy wołowiny.

         
ocena: 4/5 głosów: 5
5 powodów dla których powinniśmy jeść ryby

Ale jeżeli jeszcze nie jesteś do końca przekonana, to zapraszamy na arcyciekawy materiał przedstawiające 5 najważniejszych powodów, dla których powinno się jeść więcej ryb.

1. Ryby to cenne źródło witamin i innych substancji odżywczych

Od wielu lat dietetycy upierają się przy stwierdzeniu, że ryby powinny częściej pojawiać się na stołach Polaków. Ich wysoka wartość odżywcza, w tym łatwo przyswajalne białko jest największą zachętą do częstszego kupowania łososia, dorsza czy halibuta. Jeżeli zastanawiacie się jakie witaminy znajdziemy w porcji obiadowej to śpieszymy z odpowiedzią, że będą to nie tylko witaminy z grupy B, ale także A, D czy E. Te ostatnie nie tylko pomagają w detoksykacji, ale także wzmacniają układ kostny w potrzebne substancje.

2. Jedzenie ryb poprawia nastrój

Bez problemu można odnaleźć badania mówiące o tym, że konsumowanie ryby uwalnia pokłady serotoniny, dzięki czemu czujemy się odprężeni, zrelaksowani oraz zadowoleni.

3. To dla nas nowe smaki

W związku z tym, że ryby nie goszczą nas zbyt często nie znamy ich smaku oaz nie testowaliśmy zbyt wielu przepisów. Dzięki temu możemy popróbować i wybrać najlepsze kombinacje. Naprawdę niewiele trzeba by wyczarować z dania rybnego całą finezję smaków.

r  ryba

4. Łatwo kupić świeżą rybę, cieszmy się zatem zdrowym posiłkiem

Dzięki kilku poradom można dowiedzieć się jak kupić świeżą, dobrze przygotowaną rybę. Przede wszystkim należy skupić się na oczach ryby, jej skrzelach oraz ciele. Te pierwsze nie mogą być zamglone, zmęczone, szare. Jeżeli wbity palec w okolice brzucha nie odciska się na łuskach, tylko elastycznie wraca do naturalnego stanu oznacza to, ze ryba jest niedawno złowiona i można śmiało ją kupić. Podobnie jest z oskrzelami, gdy są krwistoczerwone wszystko jest w porządku. Brunatne bądź brązowe powinny wzbudzić Twoją podejrzliwość.

5. Jedzenie ryb odchudza

Ryby są lekkostrawne, dlatego powinniśmy się z nimi polubić jeżeli planujemy zmienić swój rozmiar.

Badania mówią, że statystycznie jeden polek zjada ok. 11 ryb rocznie. Mamy nadzieję, że nasi czytelnicy przychylą się dużo bardziej pozytywnie do tego typu mięsa po naszym artykule.

           ryba



Odkryj cudowne przepisy na ryby! >>>