Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Ab ovo - czyli jajunio wg Buni

A co w środku ?

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jajeczna zagadka ? Z cyklu przekąsek z jajkiem w roli głównej.

A co w środku ?

Składniki:

A co w środku ?

 

  • 3 jajka na twardo
  • 1 łyżeczka pokrojonych kaparów ( używam ,, polskich kaparów z nasion nasturcji " )
  • 1 łyżka miękkiego białego sera
  • olej ( używam z pestek winogron )
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz mielony ( dobrze by było użyć biały )
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • 2 łyżki bardzo drobno pokrojonej cebulki
  • do dekoracji kawior lub caviart , chrzan wasabi lub inne

 

Sposób przygotowania:

A co w środku ?
Jajka ugotowane na twardo przekroić na połówki i wyjąć żółtka. utrzeć je z serem .Dodać pokrojone kapary .Po woli ucierać na pulchną masę dodając po odrobinie oleju. Doprawić do smaku solą , pieprzem , sokiem z cytryny . Włożyć w miejsce żółtek utartą masę .Złożyć jajka tak by się skleiły i wyglądały jak całe. Z majonezu, cebulki, kopru zrobić sos .Doprawić do smaku solą i pieprzem . Jajka układać na listku sałaty . Oblewać sosem tak by pokrywał jajko. Udekorować koprem, kaparami. Ja dodatkowo udekorowałam zielonym kawiartem z chrzanu Wasabi i ikra z pastrąga .