msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

A la kwaśnica .

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Kwaśne,pikantne i rozgrzewające zupy to coś,co uwielbiamy jesienią i zimą.

A la kwaśnica .

Składniki:

A la kwaśnica .

 

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • ok.0,25 litrowy pojemnik ugotowanych grzybów
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 0,6 kg kiełbasy cienkiej np.śląskiej czy podwawelskiej
  • 1.5 l bulionu lub rosołu
  • 1 niepełna łyżeczka pieprzu mielonego
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziaren angielskich
  • 1 płaska łyżka majeranku
  • 4-5 ziemniaków

Sposób przygotowania:

A la kwaśnica .
Kapustę pokroiłam nożem aby wygodnie można było ją później nabrać na łyżkę.Nie odciskałam jej z soku.Zalałam bulionem,włożyłam listki laurowe i ziele angielskie i gotowałam. W międzyczasie obrałam ziemniaki,pokroiłam w kostkę i ugotowałam je do miękkości w osolonej wodzie w oddzielnym garnku (gotowane w kwaśnej zupie ziemniaki są twarde). Cebule obrałam i pokroiłam w ćwierćplastry.Czosnek obrałam i posiekałam.Na oleju podsmażyłam na rumiano pokrojoną w kostkę kiełbasę.Na koniec wsypałam cebulę z czosnkiem i na małym ogniu smażyłam,aż cebula była szklista.Dołożyłam kiełbasę z cebulą do gotującej się kapusty a następnie grzyby.Gotowałam do miękkości.Dołożyłam na koniec ugotowane ziemniaki i wsypałam majeranek,doprawiłam solą i pieprzem.Sporo wody odparuje i zupa jest gęsta więc już niczym jej nie zagęszczam.