MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 266]

a la pączki z piekarnika...

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pączki z piekarnika, bez smażenia na dużej ilości tłuszczu :)

a la pączki z piekarnika... Więcej zdjęć (4)

Składniki:

a la pączki z piekarnika...

 

 

  • Pączki z truskawkami i mlekiem kokosowym:
  • 1 dżem truskawkowy - średniej wielkości
  • 100ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka cukru pudru

 

  • Pączki z winogronami i lukrem:
  • gałązka winogron (mała)
  • woda
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki pudru
  • cukier "kryształ" do posypania

Sposób przygotowania:

a la pączki z piekarnika...
Pączki - robimy zaczyn: 1/3 szklanki mleka podgrzewamy, wlewamy do garnka, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, odrobinę soli i drożdże - mieszamy dokładnie, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce. Masło topimy, ma przestygnąć. Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy resztę mąki, mleko (zimne), jajko, cukier i masło - wyrabiamy ciasto. Jeśli się klei - dodajemy jeszcze mąki. Ciasto wałkujemy - ma być średniej grubości - i wykrawamy koła. "Koła" układamy na blasze i dajemy im jeszcze trochę urosnąć. Po około 15 minutach wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut - pieczemy w temperaturze 180stopni. Gdy ostygną, przecinamy je jak na kanapki :) Pączki z truskawkami i mlekiem kokosowym * Mleko kokosowe miksujemy z pudrem - wychodzi taka kokosowa bita śmietana Pączki otwieramy, smarujemy dżemem - 1 łyżeczka na 1 pączek - zamykamy i smarujemy mlekiem kokosowym. Pączki z winogronami i lukrem: Winogrona przecinamy na połówki, wrzucamy do rondla, podlewamy odrobiną wody i dodajemy 1 łyżkę cukru - gotujemy aż winogrona zmiękną. Winogrona odcedzamy, do pozostałej wody w rondlu dodajemy puder i mieszamy - ma powstać lukier. Pączki otwieramy, wkładamy winogrona, zamykamy, polewamy lukrem, i posypujemy zwykłym cukrem. * dżem można zastąpić świeżymi lub mrożonymi truskawkami, gotując je jak winogrona na wodzie i z cukrem
a la pączki z piekarnika...
Pączki pieczemy w piekarniku do zarumienienia gdy ostygną przecinamy jak kanapki
a la pączki z piekarnika...
Winogrona gotujemy z cukrem potem odcedzamy i do pozostałej wody dodajemy cukier powstaje lukier
a la pączki z piekarnika...
Pączki otwieramy przekładamy winogronami następnie zamykamy i polewamy lukrem