Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

A la ptysie z mięsa

         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso musi byc miękkie, bez żył i tłuszczu. Cebulę posiekaną przesmażyć na maśle,

A la ptysie z mięsa

Składniki:

A la ptysie z mięsa

 

Sposób przygotowania:

A la ptysie z mięsa
Mięso musi byc miękkie, bez żył i tłuszczu. Cebulę posiekaną przesmażyć na maśle, ale nie rumienić. Wymieszać ją z posiekanym mięsem, dodając sól i 2 łyzki mąki. Wyrobic na ciasto, dodać pieprzu i utartej gałki muszkatołowej. Włożyć do garnka, podlać bulionem i dusić aby nadać mieszaninie konsystencję gęstej masy. Ostudzić, wstawić do lodówki. Następnie formować kulki wielkości orzecha włoskiego, maczać w ubitych jajkach, potem w bułce tartej, czynność tę powtórzyć trzykrotnie. Za każdym razem poczekać aby obeschły. Następnie smażyć na gorącym tłuszczu.