senninha

senninha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Agrestowa nalewka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna, ładnie się złocąca nalewka - idealna na jesienny wieczór na werandzie.

Agrestowa nalewka

Składniki:

Agrestowa nalewka

 

  • 1 kg agrestu (bez ogonków),
  • 1 kg cukru,
  • 2 szklanki spirytusu,
  • 1,5 szklanki wody,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

Agrestowa nalewka
Owoce agrestu umyć, wrzucić do dużego słoika i lekko rozgnieść. Dodać cukier, laskę wanilii, oraz wymieszany spirytus z wódką. Tak przygotowane wymieszać (wstrząsnąć), zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 tygodnie. Po upływie 2 tygodni nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Najlepszy smak osiąga przechowywana w chłodnym miejscu (i ciemnym) po około pół roku.

Tagi:

beza bezy