karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Agrestowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Agrestowiec a'la pleśniak.

Agrestowiec Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Agrestowiec

 

  • 1/2 kg mąki tortowej
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jaj
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki do pieczenia
  • agrest z kompotu
  • 1 szklanka cukru

Sposób przygotowania:

Agrestowiec
0Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, posiekaną margaryną, żółtkami i 6 łyżkami cukru. Ze składników zagniatamy ciasto. Blaszkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną blachę ścieramy (lub kruszymy) część ciasta (ok. 2/3. Na ciasto wykładamy agrest. Białka pozostałe z jajek ubijamy ze szklanką cukru na sztywną pianę. Pianę wykładamy na agrest. Na pianę natomiast ścieramy pozostałe nam ciasto (ok. 1/3). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez 60 minut. Smacznego :)
Agrestowiec
Składniki przed zagnieceniem ciasta.
Agrestowiec
Ciasto i wyłożony agrest.
Agrestowiec
Na agrest wykładamy sztywną pianę z białek i cukru oraz ponownie ciasto.