Ajerkoniak domowy

Nalewki « poprzedni | następny »
jaNina - Przepis na: Ajerkoniak domowy offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 995
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ajerkoniak domowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Co roku przygotowuję o tej porze świąteczny ajerkoniak. Wszak to napój alkoholowy jajeczny, więc na Święta Wielkanocne w sam raz!


trudność: łatwe
czas:

Ajerkoniak domowy - SKŁADNIKI:

  • 5 żółtek
  • 1/2 litra wódki dobrej jakości
  • 1 laska wanilii
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • kieliszek brandy lub rumu (50 ml)

Ajerkoniak domowy - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka miksujemy z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką strużką wódkę. Dolewamy brandy. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Przecinamy wanilię wzdłuż i zeskrobujemy ze środka ziarenka. Dodajemy je do ajerkoniaku.Mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce wstrząsając od czasu do czasu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ajerkoniak domowy (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2013-03-16 01:00
Cóż za proste wykonanie,a do tego mam nieco lasek wanilli,a resztę się dokupi i jazda!5.
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
offline

2013-03-16 08:21
marietta napisał(a):

Cóż za proste wykonanie,a do tego mam nieco lasek wanilli,a resztę się dokupi i jazda!5.

Prosty i szybki, do świąt zdąży się przegryźć :)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-03-16 13:25
Naprawdę prosto i szybko się robi:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Dżem dyniowo-pomarańczowo-cytrynowy Najprostsza tarta grzybowa Pieczone udka z kurczaka
Papryka w słoikach Sałatka z ryżu jajek i kukurydzy Karczek gotowany
Kotlety z tofu i indykiem Półksiężyce z dyni na klarowanym masełku Kluseczki z kaszy jaglanej i twarogu
Słoneczny sernik dyniowy Chleb z dynią i kaszą jaglaną Gryczane knedle

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane