Ajerkoniak domowy

Nalewki « poprzedni | następny »
jaNina online

Złoty Ekspert
Przepisy: 1005
zdjęcia: 1 z 1
Ajerkoniak domowy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 2

Co roku przygotowuję o tej porze świąteczny ajerkoniak. Wszak to napój alkoholowy jajeczny, więc na Święta Wielkanocne w sam raz!


trudność: łatwe
czas:

Ajerkoniak domowy - SKŁADNIKI:

  • 5 żółtek
  • 1/2 litra wódki dobrej jakości
  • 1 laska wanilii
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530g)
  • kieliszek brandy lub rumu (50 ml)

Ajerkoniak domowy - PRZYGOTOWANIE:

Żółtka miksujemy z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką strużką wódkę. Dolewamy brandy. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Przecinamy wanilię wzdłuż i zeskrobujemy ze środka ziarenka. Dodajemy je do ajerkoniaku.Mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce wstrząsając od czasu do czasu.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ajerkoniak domowy (strona 1 z 1)  
marietta

marietta
offline

2013-03-16 01:00
Cóż za proste wykonanie,a do tego mam nieco lasek wanilli,a resztę się dokupi i jazda!5.
Skomentuj
Oceń:
0
jaNina

jaNina
online

2013-03-16 08:21
marietta napisał(a):

Cóż za proste wykonanie,a do tego mam nieco lasek wanilli,a resztę się dokupi i jazda!5.

Prosty i szybki, do świąt zdąży się przegryźć :)
Skomentuj
Oceń:
0
monikaT83

monikaT83
offline

2013-03-16 13:25
Naprawdę prosto i szybko się robi:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Świąteczna rolada z boczku Lniane naleśniki z pomidorami Pieczony dorsz z małymi cukiniami i pesso
Parówkowe wianuszki Łopatka duszona Eli z wędzoną papryką Babeczki omleciki z kremem karmelowym
Pularda ze smardzami Karmelki z musem jabłkowym Grzybowo-ziemniaczana zupa krem Eli
Mielona pieczeń wieprzowa z pieczoną dynią Pieczarki z kiełbasą w sosie śmietanowym Sałatka brokułowa z kurczakiem

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane