jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1075]

Ajerkoniak domowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Co roku przygotowuję o tej porze świąteczny ajerkoniak. Wszak to napój alkoholowy jajeczny, więc na Święta Wielkanocne w sam raz!

Ajerkoniak domowy

Składniki:

Ajerkoniak domowy

Sposób przygotowania:

Ajerkoniak domowy

Żółtka miksujemy z mlekiem skondensowanym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania wlewamy cienką strużką wódkę. Dolewamy brandy. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej konsystencji. Przecinamy wanilię wzdłuż i zeskrobujemy ze środka ziarenka. Dodajemy je do ajerkoniaku.Mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy w chłodne miejsce wstrząsając od czasu do czasu.