klaryska

klaryska

Kucharz
[Przepisów: 5]

Ajerkoniakowe babeczki - wielkanocne jajeczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki z kremem z białej czekolady i lemon curdem. Wyśmienite w smaku i pięknie prezentują się na wielkanocnym stole.

Ajerkoniakowe babeczki - wielkanocne jajeczka

Składniki:

Ajerkoniakowe babeczki - wielkanocne jajeczka

 

  • Na babeczki:
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru
  • pół szklanki ajerkoniaku
  • pół szklanki oleju
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g mąki kukurydzianej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Na żółty krem:
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżka masła
  • 2 czubate łyżki cukru
  • jajko
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 3 łyżki ajerkoniaku

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ajerkoniakowe babeczki - wielkanocne jajeczka
Przygotowanie babeczek: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka należy ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Miksując dalej dodawać niewielkim strumieniem olej oraz ajerkoniak, wlać ekstrakt waniliowy. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i dosypać do masy ajerkoniakowo- jajecznej. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i każdą napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni. Po upieczeniu wystudzić. W międzyczasie przygotować oba kremy. Przygotowanie białego kremu: Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z jogurtem. Kremówkę ubić i wymieszać delikatnie z masą czekoladową.Można dodać ok. łyżeczkę usztywniacza do bitej śmietany, zwłaszcza jeśli babeczki są przygotowywane z wyprzedzeniem. Przygotowanie lemon curd'u: Jajko rozkłócić. Sok z cytryny zagotować ze skórką i masłem. Dodać cukier i skrobię, dokładnie wymieszać. Gorącą masę zdjąć z ognia i powoli wlewać rozkłócone jajko. Szybko mieszać, żeby nie powstały grudki. Masę gotować jeszcze przez chwilę aż do momentu całkowitego zgęstnienia. Gdy lekko przestygnie, dodać ajerkoniak, wymieszać i schłodzić. Wykończenie: Ostudzone babeczki udekorować białym oraz żółtym kremem w taki sposób, żeby przypominały wyglądem jajko.