Aksamitna zupa z lasu

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Maślaki starannie oczyścić, umyć i pokroić na małe części. Cebulę obrać i

Aksamitna zupa z lasu

Składniki:

Aksamitna zupa z lasu

 

  • 1,5 l wywaru warzywnego
  • 50 dag maślaków
  • 2 cebule
  • 5 ziemniaków
  • 10 dag drobnego makaronu
  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
  • 3 łyżki masła
  • listek laurowy
  • po kilka gałązek szałwii i tymianku
  • sól

Sposób przygotowania:

Aksamitna zupa z lasu
Maślaki starannie oczyścić, umyć i pokroić na małe części. Cebulę obrać i posiekać. W dużym garnku rozpuścić masło i zeszklić cebulę, a następnie dodać grzyby. Do garnka wlać 5 łyżek bulionu, sól, liść laurowy, a także ziele angielskie i pieprz. Maślaki dusić pod przykryciem do miękkości i wlać bulion. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kostkę i wrzucić do zupy. Po 15 min od dodania ziemniaków wsypać makaron i dalej gotować. Szałwię i tymianek umyć, posiekać i wrzucić do garnka. Kiedy ziemniaki i makaron będą miękkie, zdjąć zupę z ognia i podawać z żytnim pieczywem.

Tagi:

makaron