Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

A'la hot-dogi z mięsem mielonym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Alternatywa dla tradycyjnych hot-dogów z parówką.

A'la hot-dogi z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

A'la hot-dogi z mięsem mielonym

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 szczypty curry
  • 6 bułek do hot-dogów
  • majonez - wg uznania
  • ketchup - wg uznania
  • 6 rzodkiewek
  • 3 duże ogórki konserwowe
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

A'la hot-dogi z mięsem mielonym
Do mięsa (można dać zmieloną szynkę lub łopatkę) dodać wyciśnięty czosnek, posiekany szczypiorek, przyprawę w płynie, pieprz, curry i przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Z mięsnej masy uformować ok. 6 niezbyt grubych wałeczków o długości ok. 15 cm. Na patelni rozgrzać trochę oleju. Na patelnię kłaść wałeczki z mięsa i smażyć je na rumiano z każdej strony. Każdą bułkę do hot-dogów przeciąć wzdłuż na pół, nie rozcinając ich do końca. Bułki można dodatkowo lekko podgrzać. Posmarować je w środku majonezem i ketchupem (lub, jak ktoś woli, musztardą). Z rzodkiewek odciąć listki i korzonki. Rzodkiewki i ogórki pokroić w plasterki. Do każdej bułki włożyć po kilka plasterków rzodkiewki i ogórka i po jednym wałeczku mięsa.
A'la hot-dogi z mięsem mielonym
Mięso dokładnie wymieszane z przyprawami szczypiorkiem i czosnkiem.
A'la hot-dogi z mięsem mielonym
Długie wałeczki uformowane z mięsnej masy.
A'la hot-dogi z mięsem mielonym
Wałeczki z mięsa położone na rozgrzany na patelni olej.
A'la hot-dogi z mięsem mielonym
Usmażone na rumiano wieprzowe kotleciki w kształcie wałeczków.