aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

a'la Strogonow wieprzowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Choć w oryginale Strogonow, to pożywne danie przygotowane na bazie wołowiny, to wieprzowina w a'la Strogonowie też świetnie się spisuje!

a'la Strogonow wieprzowy

Składniki:

a'la Strogonow wieprzowy

 

  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 25 dag pieczarek
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • tłuszcz do smażenia
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku

Sposób przygotowania:

a'la Strogonow wieprzowy


Polędwice oczyść i pokrój na kawałki, posyp solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej tłuszcz, obsmaż mięso i przełóż do rondla. Większe pieczarki pokrój na ćwiartki, a małe pozostaw w całości. Cebulę pokrój w półtalarki i razem z pieczarkami podsmaż na tłuszczu,który pozostał z mięsa (w razie potrzeby uzupełniając niewielką ilością). Lekko zrumienione przełóż do rondla z mięsem. Czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojoną paprykę i ogórki konserwowe pokrojone w kostkę dodaj do całości. Całość podlej bulionem i duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dopraw solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Pod koniec dodaj mąkę rozrobioną ze śmietana i koncentratem pomidorowym. Całość zagotuj, ciągle mieszając - wieprzowina a'la strogonow gotowa! Smacznego!





Proponujemy: przepis na klasycznego strogonowa >>>