reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Ali Baba czyli sezamie otwórz się

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ali Baba czyli sezamie otwórz się- tak sobie pomyślałam otwierając paczkę sezamu:) Tort na wskroś sezamowy, bo i ciasto i masa jest pełna sezamu i chałwy .

Ali Baba czyli sezamie otwórz się Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ali Baba czyli sezamie otwórz się

 

 

  • 4 duże lub 5 małych jaj

 

  • 1 kopiata łyżka kakao

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • 3 łyżki oleju

 

 

  • 1 łyżka octu

 

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

  • Masa:

 

 

  • 1/2 szklanki cukru

 

 

  • 250 g chałwy waniliowej

 

 

  • 2 żółtka

 

  • Polewa:

 

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady

 

 

  • Dodatkowo

 

  • okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Ali Baba czyli sezamie otwórz się
Ciasto: Sezam prażę na suchej patelni ciągle mieszając na jasno brązowy kolor- studze i miksuje przez kilka minut.Nie będzie tak sypki jak mąka, chodzi tylko o to żeby go rozdrobnić, a im dłużej będziemy miksować tym bardzie zrobi się zbity. Oddzielam białka od żółtek. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, delikatnie dodaje cukier i miksuje do jego rozpuszczenia. Potem kolejno dodaje żółtka i dalej mieszam już ręcznie i postępuje tak jak przy biszkopcie. Delikatnie dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu sezam i ocet.Przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piecze się w temperaturze 175 st C przez 30 - 35 minut - do suchego patyczka. Wyciągam z piekarnika i studzę. Całkowicie zimny kroimy na blaty Od dodania żółtek postępujemy z ciastem bardzo delikatnie bo białka opadną i ciasto nie urośnie!Masa: Odlewam 1/2 szklanki mleka i rozprowadzam w nim mąkę ziemniaczaną. Resztą zagotowuje razem z cukrem. Do gorącego mleka wlewam mieszaniną z mąką, ciągle mieszając ponownie zagotowuje, Gdy budyń zgęstnieje i sie zagotuje wyłączam gaz i dodaje rozbełtane żółtka- bardzo dokładnie mieszam i zostawiam do wystudzenia.Masło miksuje na puszysto, dodaje po łyżce zimnego budyniu rozkruszoną chałwę- masę dokładnie łączę. Masą smaruje oba blaty i boki tortu. Na górę układam biszkopty nasączone - u mnie mocną esencją herbacianą, ale pysznie komponuje sie z ponczem z rumem, na biszkopty polewa. Ja robię, ale można użyć 2 gorzkich gotowychPolewa. Śmietankę podgrzewam, dodaje połamaną na kosteczki czekoladę i odstawiam na 4-5 minut, Po tym czasie czekolada powinna bardzo dobrze połączyć się ze śmietanką, można ją ewentualnie jeszcze trochę podgrzać. Polewę lekko studzę i wylewam na biszkoptySmacznego!! 
Ali Baba czyli sezamie otwórz się
sezam prażmy na suchej patelni i miksujemy przez chwilkę
Ali Baba czyli sezamie otwórz się
Delikatnie dodaje przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, a na końcu sezam i ocet.
Ali Baba czyli sezamie otwórz się
upieczone ciasto całkowicie studzimy, najlepiej upiec go dzień wcześniej
Ali Baba czyli sezamie otwórz się
na górę układamy naponczowane biszkopty