SUPERPRZEPIS

Alkoholowy bakaliowiec

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Alkoholowy bakaliowiec Więcej zdjęć (5)

Smak ciasta rewelacyjny, jeśli lubimy nasączone alkoholem bakalie!!!!!!! Szczególnie smaczne są migdały.
To jedno z tych ciast przy których nie zwracamy uwagi na przybywające kalorie:).

Składniki:

Alkoholowy bakaliowiec

 

  • Blaszka 24x36 cm
  • Biszkopt orzechowy:
  • 4 jajka,
  • 4 łyżki cukru,
  • Szczypta proszku do pieczenia,
  • 15 dag mielonych włoskich orzechów,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1 łyżka maki krupczatki
  • Masa bakaliowa mocno alkoholowa:
  • 2 kostki masła (po 200 gram),
  • ok 350 - 400 gram masy kajmakowej (ilość według uznania, w zależności jak bardzo chcemy uzyskać słodką masę),
  • 450 gram różnych bakalii (według uznania):
  • u mnie 150 gram płatków migdałowych,
  • 150 gram moreli suszonych,
  • 100 gram śliwki kalifornijskiej suszonej,
  • 50 gram rodzynek
  • 1 szklanka alkoholu (u mnie spirytus) , polecam także rum.
  • Beza kokosowa:
  • 5 białek,
  • 15 dag cukru,
  • 10 dag kokosu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 szczypta proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Alkoholowy bakaliowiec
BISZKOPT ORZECHOWY: Żółtka oddzielamy od białek. W osobnej misce, talerzu mieszamy ze sobą orzechy, proszek do pieczenia, mąkę oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy wsypujemy wymieszane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy około 20 min w 180°C .Po upieczeniu biszkopt studzimy.

MASA: Bakalie przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 1 dzień. Gotowe odcedzamy, ale w większości alkohol zostanie wchłonięty przez owoce. Morele i śliwki kroimy na mniejsze części. Masło ucieramy. Do puszystego dokładamy masę kajmakową. Na koniec wsypujemy bakalie. Całość mieszamy do połączenia składników.Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto orzechowe. Pozostały alkohol można wykorzystać do przygotowania ponczu, jeśli chcemy dodatkowo nasączyć biszkopt (nie jest to jednak konieczne) lub dodać do masy.

BEZA: Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki: kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę i pieczmy około 20 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C. Upieczone i ostudzone ciasto wykładamy na masę bakaliową. Całość dekorujemy dowolnie. Ja polałam ciasto polewą czekoladową.


Alkoholowy bakaliowiec
Pieczemy biszkopt orzechowy i bezę. Studzimy
Alkoholowy bakaliowiec
Bakalie namaczamy w słoiku na noc w alkoholu.
Alkoholowy bakaliowiec
Do utartej masy dodajemy bakalie. delikatnie mieszamy
Alkoholowy bakaliowiec
Gotową masą przekładamy upieczone ciasta.