SUPERPRZEPIS

Alpejka malinowa

  • 7
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Alpejka malinowa Więcej zdjęć (5)

Mocno czekoladowe ciasto. Nasączone ponczem, okraszone malinową konfiturą, z aksamitnym kremem śmietanowo-malinowym, ze świeżymi owocami i galaretką. Poezja smaku. Nic dodać, nic ująć.

Składniki:

Alpejka malinowa

 

  • Blaszka 24/28 cm

 

 

  • Krem malinowy:
  • 500 g śmietany kremówki 36%
  • 1 śmietan fiks
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 250 g serka mascarpone
  • 1/2 szklanki świeżych malin

 

  • Poncz:
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżka rumu lub innego alkoholu

 

  • Dodatkowo:
  • 3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej
  • 1 galaretka malinowa
  • 1 1/2 szklanki świeżych malin

Sposób przygotowania:

Alpejka malinowa
Ciasto: Miękkie masło lub margarynę ,ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodawać po łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach,wymieszane ciasto,przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, piec 40-45 minut w temp 175*c.po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą,wymieszać. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną wymieszać delikatnie. Galaretkę rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia. Przełożenie: Przekrojone ciasto czekoladowe nasączyć połową ponczu,posmarować konfiturą malinową,posmarować 3/4 kremu przykryć drugim ciastem,rozsmarować resztę kremu,powciskać świeże maliny zalać tężejącą galaretką tak aby połowa owoców wystawała ponad galaretkę.Zostawić do całkowitego stężenia. Życzę smacznego!
Alpejka malinowa
miękkie masło miksujemy z jajkami na puch
Alpejka malinowa
mąkę mieszamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia
Alpejka malinowa
na cieście rozsmarowujemy konfiturę malinową
Alpejka malinowa
smarujemy kremem rozsypujemy owoce zalewamy tężejącą galaretką