Makłowicz

Makłowicz

Szef Kuchni
[Przepisów: 66]

Alzacka zupa z rzodkiewek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Dokładnie umyj rzodkiewki. Odetnij im listki, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami

Alzacka zupa z rzodkiewek

Składniki:

Alzacka zupa z rzodkiewek

 

  • 2 pęczki młodych rzodkiewek

 

  • duża cebula

 

 

 

  • 4 szklanki Rosołu drobiowego WINlARY (lub przegotowanej wody)

 

 

  • sok i skórka otarta z połowy cytryny

 

 

Sposób przygotowania:

Alzacka zupa z rzodkiewek
Dokładnie umyj rzodkiewki. Odetnij im listki, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami gorącego rosołu lub osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Dodaj sok i skórkę z cytryny, zmiksuj, po czym przetrzyj przez sito. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na stopionym maśle, a następnie dodaj pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i, mieszając, smaż przez 3-4 minuty. Zalej pozostałym gorącym rosołem, zagotuj, a potem dodaj przetarty przez sito wywar z liści rzodkiewek. Po wymieszaniu gotuj jeszcze około 5 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gałką. Odstaw i połącz z jogurtem.