Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Ambasador

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Smaczne ciasto z dodatkiem orzechów i brzoskwiń.

Ambasador

Składniki:

Ambasador

 

  • biszkopt:
  • mąka tortowa 1 szklanka
  • jajka 6 szt
  • cukier 1 szklanka
  • kisiel cytrynowy 1 opak
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka płaska

 

  • masa:
  • masło 2 kostki
  • cukier 1,5 szklanka
  • żółtka 7 szt
  • mleko 3 szklanka
  • budyń waniliowy 2 opakowania
  • kakao 2-3 łyżki
  • czekolada gorzka 100 g
  • rodzynki 10 dag
  • orzechy 10 dag
  • brzoskwinie 1 puszka

 

 

Sposób przygotowania:

Ambasador
Jajka ubijamy z cukrem na parze. Mąkę, kisiel i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito i mieszamy widelcem z masą jajeczną. Ciasto wylewamy do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Pieczemy około 40 min w temperaturze 180-190°C. Masa: 2,5 szklanki mleka gotujemy z cukrem. Rozmącamy żółtka, rozprowadzamy z pozostałym zimnym mlekiem i mieszamy z budyniem. Wlewamy gotujące się mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Masło ucieramy na puch i wciąż ucierając, dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w drobną kostkę i mieszamy. Do drugiej części masy wykładamy pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Nasączamy biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą smarujemy najpierw ciemny krem, a potem jasny. Pozostałą czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią ciasto. Wstawiamy do lodówki na 8 godzin