gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ambasador wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto "Ambasador" zawsze robiła moja mam, więc teraz i ja spróbowałam go zrobić. Polecam, jest pyszne.

Ambasador wg Gosi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ambasador wg Gosi

 

  • BISZKOPT:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 2 kostki margaryny lub masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 7 żółtek
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1/2 paczki rodzynków
  • 1/2 puszki brzoskwiń
  • kawałek czekolady

Sposób przygotowania:

Ambasador wg Gosi
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier o dalej ubijamy, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą. Masę wylewamy na natłuszczoną tortownicę i pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Gotowy biszkopt studzimy. MASA: Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka roztrzepujemy i mieszamy z pozostałym mlekiem oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy do gotującego się mleka mieszając. Gotujemy, aż zgęstnieje i studzimy. Margarynę lub masło ucieramy dodając porcjami zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao oraz rodzynki i dokładnie mieszamy. Krem wykładamy na biszkopt i rozsmarowujemy. Do drugiej masy dodajemy drobno pokrojone brzoskwinie, mieszamy. Jasny krem wykładamy i rozsmarowujemy na ciemnym kremie. Ciasto posypujemy startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. 
Ambasador wg Gosi
Biszkopt pieczemy w tortownicy i studzimy.
Ambasador wg Gosi
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Żółtka roztrzepujemy i mieszamy z pozostałym mlekiem oraz proszkiem budyniowym. Wlewamy do gotującego się mleka mieszając.
Ambasador wg Gosi
Margarynę lub masło ucieramy dodając porcjami zimny budyń.
Ambasador wg Gosi
Do jednej częsci masy dodajemy kakao oraz rodzynki i dokładnie mieszamy.