MysiaZuzia

MysiaZuzia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 218]

Amerykańskie pancakes dla alergika

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne placuszki bez jaj i mleka smażone bez dodatku tłuszczu

Amerykańskie pancakes dla alergika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Amerykańskie pancakes dla alergika

 

  • 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • mleko roślinne
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • syrop z agawy

Sposób przygotowania:

Amerykańskie pancakes dla alergika
Kaszę jaglaną płuczemy pod zimną wodą i przelewamy wrzątkiem, żeby pozbyć się goryczki. Do garnka wlewamy 2 razy tyle wody ile kaszy. Wodę zagotowujemy, wsypujemy kaszę i gotujemy przez 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Cztery łyżki kaszy łączymy ze szczyptą kurkumy, dodajemy skrobię ziemniaczaną wymieszaną z mielonym siemieniem lnianym. Dodajemy łyżeczkę oleju i miksujemy dolewając sukcesywnie mleka roślinnego (może być ryżowe, owsiane lub sojowe ewentualnie woda). Miksujemy na gładko. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki - gęstość regulujemy mlekiem, Smażymy placuszki na patelni bez tłuszczu z obu stron na złoto. Podajemy polane syropem z agawy, a w sezonie letnim musem ze zblendowanych owoców.
Amerykańskie pancakes dla alergika
Gotujemy pod przykryciem kaszę jaglaną przez 20 minut
Amerykańskie pancakes dla alergika
Kaszę jaglaną łączymy ze szczyptą kurkumy
Amerykańskie pancakes dla alergika
Skrobię kukurydzianą mieszamy z siemieniem lnianym
Amerykańskie pancakes dla alergika
Smażymy z obu stron na złoto niewielkie placuszki