Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Amoniaczki z masą krówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasteczka z amoniakiem są bardzo kruche i smaczne.

Amoniaczki z masą krówkową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Amoniaczki z masą krówkową

 

  • 2 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 15 dag masła
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżka octu
  • 1 szkl gotowej masa krówkowej
  • 2 łyżki cukru kryształu

 

Sposób przygotowania:

Amoniaczki z masą krówkową
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z budyniem dokładnie posiekać z masłem. Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, żółtkami i amoniakiem. Do mąki z masłem dodać śmietanę, ocet i szybko zagnieść elastyczne ciasto. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wycinać ciasteczka. W połowie ciastek wycinać otworki, ułożyć na przygotowanej blaszce. Ciasteczka z otworami posmarować roztrzepanym białkiem i posypać cukrem kryształem. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Ostudzone ciasteczka przekładać gotową masą krówkową.
Amoniaczki z masą krówkową
Masło z mąką dokładnie posiekać na stolnicy
Amoniaczki z masą krówkową
Z ciasta wycinać ciasteczka foremką o dowolnym krztałcie
Amoniaczki z masą krówkową
Upieczone zimne ciasteczka przekładać masą krówkową