kurka79

kurka79

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Ananasowa rozkosz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Deser idealny na upalne dni. Trochę pracochłonny bo kolejne warstwy muszą zastygać przed nałożenie następnej ale warto poświęcić czas by potem delektować się tym smakołykiem.

Ananasowa rozkosz Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ananasowa rozkosz

 

  • 2 galaretki agrestowe
  • 1/2 op biszkoptów
  • 1 jogurt grecki (400 g)
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 żelatyna (taka na 2,5 litra wody)
  • 2 bite śmietany w proszku typu śnieżka+1 szkl mleka
  • 1 puszka ananasów w syropie (375 ml)
  • 1 galaretka ananasowa

Sposób przygotowania:

Ananasowa rozkosz
Galaretki agrestowe rozpuścić w 3 szkl wody. 1/2 szkl. galaretki odlać w oddzielne naczynie by zastygła (wykorzystamy ją do dekoracji). Na dno tortownicy o średnicy 23 cm. ułożyć biszkopty moczone w zimnej galaretce agrestowej. Jak galaretka zacznie tężeć wylać na biszkopty i wstawić do lodówki by stężało. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szkl wody dosypując 1 łyżeczkę żelatyny. Wystudzić i zmiksować z zimnym jogurtem greckim. Wylać na warstwę zieloną . Dwa plastry ananasa pokroić w kostkę i wyłożyć na wierzch warstwy jogurtowej. Wstawić do lodówki. Śnieżkę jedną ubić na mleku. Drugą śnieżkę ubić na syropie z ananasów. Żelatynę (pozostałą z zaczętej wcześniej torebki) rozpuścić w jak najmniejszej ilości wody. Obie ubite śnieżki połączyć i dodać przestudzoną żelatynę. Całość wymieszać i wylać na zastygniętą warstwę jogurtową. Wstawić do lodówki. Na wierzch poukładać pozostałe plastry ananasa kładąc do środka i po bokach zieloną galaretkę. Galaretkę ananasową rozrobić wg przepisu na opakowaniu przestudzić i wylać na wierzch . Wstawić do lodówki i podawać najlepiej następnego dnia.
Ananasowa rozkosz
Etap 1 Biszkopty zalewamy zieloną galaretką.
Ananasowa rozkosz
Etap 2 Jogurt grecki ucieramy z galaretką cytrynową.
Ananasowa rozkosz
Etap 3 Na wierzch warstwy jogurtowej kładziemy kostki ananasa.
Ananasowa rozkosz
Etap 4 Łączymy śnieżkę ubitą na mleku z tą ubitą na syropie z ananasa.

Tagi:

biszkopt