Ostra na Słodko

Ostra na Słodko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 409]

Ananasowe z kremem budyniowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Przepyszne i lekkie ciasto do popołudniowej kawy!

Ananasowe z kremem budyniowym

Składniki:

Ananasowe z kremem budyniowym

 

  • SKŁADNIKI :

 

  • ( blacha 24 x 28 cm )

 

  • BISZKOPT :

 

 

 

 

  • cukier - 8 łyżek

 

  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

 

  • KREM :

 

  • budyń śmietankowy - 1 op

 

 

 

  • cukier - 2 łyżki

 

 

  • żółtko - 1 szt

 

Sposób przygotowania:

Ananasowe z kremem budyniowym
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ). Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty. KREM : Proszek budyniowy mieszamy z mąką i 0,5 szkl mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie wlewamy rozrobiony budyń i na wolnym ogniu gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z żółtkiem i cały czas miksując , porcjami dodajemy ostudzony! budyń. Do gładkiej masy dodajemy pokrojone ananasy. CAŁOŚC : Przygotowaną masę wyciągamy na blat biszkoptowy , rozsmarowujemy po całości. Przykrywamy drugim blatem , obficie posypuemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki " do przegryzienia ". Smacznego!