Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ananasowiec Ilony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jest to ciasto dla wielbicieli słodkości. Proste w przygotowaniu, smaczne. W sam raz dla gości i do kawy.

Ananasowiec Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ananasowiec Ilony

 

  • 200 ml wody
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
  • 1 słoiczek wiśniowego dżemu

 

 

 

  • 1 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • cukier puder do smaku
  • 25 dag miękkiego masła
  • 1 puszka ananasa

Sposób przygotowania:

Ananasowiec Ilony
Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka miksujemy na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy białka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przekładamy do blaszki i pieczemy przez około 25 minut w temp. 170 stopni. Ananasa osączamy z zalewy. Jeśli nie jest pokrojony, to kroimy go w drobną kosteczkę. Zalewę mieszamy z mlekiem, dodajemy proszek budyniowy i gotujemy budyń, odstawiamy go do wystygnięcia. Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu, aż do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy pokrojonego ananasa. Z soku z cytryny, wody i cukru przygotowujemy poncz. Połową ponczu nasączamy biszkopt, następnie smarujemy go dżemem i masą. Na wierzchu układamy biszkopty nasączone ponczem. Z masła, kakao, mleka i cukru przygotowujemy polewę i polewamy nią ciasto. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Ananasowiec Ilony
Przygotowujemy biszkopt dodając do masy mąkę.
Ananasowiec Ilony
Na biszkopt posmarowany dżemem wykładamy masę.
Ananasowiec Ilony
Na masie układamy biszkopty nasączone ponczem.
Ananasowiec Ilony
Wierzch ciasta polewamy przygotowaną polewą.