Andrzej Polan podaje przepisy

Szef kuchni hotelu Novotel Airport w Warszawie podaje przepisy na gazpacho, paella i crema Catalana.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Andrzej Polan podaje przepisy
Gazpacho chłodne na upalne lato

Składniki:

Pomidory polskie 2kg
Ogórek zielony polski 4szt
Papryka czerwona 2szt
Papryka zielona 2szt
Czosnek3ząbki
Oliwa z oliwekok.300ml
Oliwki zielone 20szt
Ocet winny 6łyżek
Pieczywo tostowe 6kromek
Natka pietruszki, tymianek,
Sól, biały pieprz, cukier,


Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, mała lub dużą – jaką potrafimy. Zalewamy oliwą z oliwek wymieszaną ze szklanką wody, i octem. Posypujemy solą, pieprzem i wstawiamy na noc do lodówki. Rano po porannej kawie zabieramy się do sporządzenia naszego dzieła. Wystarczy do naszych zamarynowanych warzyw dodać kromki chleba bez skórek, wszystko zmiksować na jednolitą masę. Dla bardziej cierpliwych, proponuję wszystko przetrzeć przez sitko. Jeszcze dosmakować, wylać na talerz. A co dalej? Wystarczy wierzch zupy posypać grzankami czosnkowymi, posypać oliwkami, pokrojonym pomidorkiem, ogórkiem i papryką.


Paella czyli wszystko razem do jednego garnka

Składniki:

Ryż okrągły Arborio1szkl
Bulion esencjonalny ok2szkl
Oliwa z oliwek ok.80ml
Udka kurczaka2szt
Bób lub zielony groszek150g
Papryka czerwona1szt
Papryka ostra2szt
Choriso100g
Cukinia1szt
Pomidory polskie4szt
Cebula1szt
Czosnek 4ząbki
Szafran,
Sól,
Cytryna,

Dzień rozpoczynamy od nastawienia porządnego, esencjonalnego wywaru z młodych warzyw i kurczaka. Niech się powoli gotuje, nabiera treści. Jak w polskim domu w każdą niedzielę niemalże. Teraz pora na dalsze poczynania. Paprykę smarujemy delikatnie oliwą i pieczemy w piecu w temp. 200 stopni aż skóra zrobi się prawie czarna. Nie przerażeni tym faktem absolutnie, bierzemy taką czarną do worka foliowego i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie już zimna pozbywamy ją tej skóry a czyste filety papryki kroimy w kwadraty. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone udka z kurczaka( ale bez skóry). Spotykałem się, że zamiast udek dodawane są piersi z kurczaka, zapewniam ,że to nie jest to samo. Smażymy na złoty kolor w trakcie podlewając delikatnie bulionem. dzięki temu kurczak szybciej nam dojdzie. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i ponownie smażymy aż lekko warzywa się zezłocą. Teraz kolej na cukinię, oczywiście pokrojoną w kostkę i pomidory. Jeszcze papryka ostra i papryka obrana ze skóry. Wszystko razem zesmażone oczekuje na ryż. I to właśnie teraz pora na niego. Dodajemy ryż do warzyw na patelni , mieszamy, smażymy wszystko aż wszystkie ziarenka się lekko natłuszczą, staną się szkliste. Do tego bałaganu na patelni dodajemy teraz bób lub zielony groszek i na koniec wlewamy nasz pyszny, przygotowywany od rana gorący bulion. A co z szafranem? Oczywiście buch na patelnie, on nada naszemu daniu piękny żółty kolor i swój aromat. Chwilę mieszamy, zmniejszamy ogień na sredni i gotujemy aż ryż wchłonie płyn a reszta odparuje. Ziarenka ryżu na wierzchu mogą być lekko twardawe, na dnie zaś delikatnie przywierajace do dna. Taki urok tej paelli. Kiedy już wszystko gotowe, patelnie zdejmujemy z ognia, odstawiamy pod przykryciem, aby jeszcze 10 minut dochodziła po tym zamieszaniu do siebie. A potem...tylko kawałki cytryny, natka pietruszki i się zajadamy, cieszymy ,że znowu sie udało!

Crema catalana kuzyn naszego polskiego budyniu

Składniki:

Żółtka 8szt
Maka ziemniaczana 50g
Mleko 1l
Cukier 1szkl.
Skórka z cytryny,
Cynamon,wanilia,

Żółtka ucieramy z cukrem na bialutki kogel mogel. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze razem wszystko mieszamy. W garnku zagotowujemy mleko z laską wanilii, cynamonem i skórką z cytryny. Do utartych żółtek dodajemy powoli przez sitko wrzące mleko, mieszamy, mieszamy, mieszamy. Jak tak już wszystko wymieszamy to wstawiamy garnek ponownie na ogień i gotujemy aż masa nam zgęstnieje. Powstały krem wylewamy do płaskich miseczek i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem naszego pysznego deseru Gościom, wierzch każdego kremu posypujemy cukrem i opalamy opalarką aż cukier się skarmelizuje. Będzie chrupiąco i strzelająco na wierzchu a w środku, delikatnie i słodko. Słodko!