Ani "ąę", ani "bon ton" - Le Bistro Rozbrat

  • 1

Nie trzeba już jechać do Paryża, by poczuć klimat typowego francuskiego bistro, z jego tradycyjnymi daniami, dobrym winem i nieformalną atmosferą.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Ani "ąę", ani "bon ton" - Le Bistro Rozbrat

Na warszawskim Powiślu, wystartowała właśnie nowa restauracja - Le Bistro Rozbrat, w której właściciel, Alain Budzyk i szefowa kuchni, Virginie Germain postanowili przełamać stereotypy na temat francuskiej kuchni: wydumanej, drogiej i zarezerwowanej dla elit.

Od stycznia lokal zaprasza gości do spróbowania m.in. policzków wieprzowych duszonych w czerwonym winie, domowego przysmaku „rillettes” czy waniliowego deseru „iles flottantes”. Zachęca także bogatym wyborem win produkowanych według tradycyjnych receptur, przez francuskich winiarzy-pasjonatów w niewielkich, ekologicznych winnicach.

Pomysłodawcą i właścicielem lokalu przy ul. Rozbrat 44 jest Alain Budzyk, Francuz polskiego pochodzenia, który w Warszawie spędził kilkanaście lat pracując w telewizji CANAL+. Gdy zakończył karierę w mediach, postanowił oddać się swojej pasji – gotowaniu. Zdobył w Paryżu dyplom kucharza i cukiernika, nawiązał bliskie kontakty ze środowiskiem winiarskim i wrócił do Polski z dopracowanym pomysłem na restaurację.

                             https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/01/24/imgwqqUzJ.jpg

Właśnie otworzył typowe francuskie bistro, gdzie oprócz smacznej kuchni, najważniejsza jest atmosfera: bezpośredni kontakt z właścicielem, rozmowy z kelnerami, którzy doradzają w wyborze dań, wreszcie wzajemne relacje między gośćmi, którzy stają się z czasem stałymi bywalcami i przyjaciółmi.

Bistra, które znane były we Francji już od czasów Napoleona, dzięki energii młodych kucharzy w latach 90. zyskały drugie życie. Zmęczeni coraz bardziej skomplikowaną kuchnią i sztywną atmosferą lokali, gdzie ważniejszy od smacznych potraw i sympatycznej atmosfery stał się wyścig o gwiazdki Michelina, postawili na bistra, które idealnie trafiły w potrzeby klientów i szybko zyskały ogromną popularność.

Dziś to właśnie te knajpki, oferujące apetyczne, niedrogie jedzenie, dobre wina, przyjazną obsługę i bezpretensjonalny klimat, tworzą urok Francji – opowiada Alain Budzyk, właściciel Le Bistro Rozbrat. Tak pojawiło się zjawisko bistronomii, które stało się nie tylko specyficzną kategorią gastronomiczną, ale także stylem życia. I dodaje – W Warszawie, mieście, z którym jestem związany od lat, mimo powstawania coraz to nowych restauracji, wciąż brakowało mi miejsca, gdzie można odnaleźć klimat typowego francuskiego bistro – próbować coraz to nowych dań z karty dnia i poczuć się swobodnie słuchając niezwykłej historii wina, które właśnie przyjechało od znajomego winiarza. Mam nadzieję, że nasze Le Bistro Rozbrat wypełni tę lukę, a warszawiacy pokochają ideę bistro tak samo, jak Francuzi.

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/01/24/imgbOfupC.jpghttps://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/01/24/imgpaTC50.jpg

Do współpracy w Alain zaprosił Virginie Germain, która kulinarne szlify zdobywała u najlepszych szefów kuchni, nie tylko we Francji (m.in. l’Os à Moelle de Thierry Faucher), lecz także w Hiszpanii, Włoszech, Argentynie czy Japonii. W 2003 roku gotowała również w warszawskiej restauracji rodzeństwa Kręglickich - Absynt. Po kolejnych latach doświadczeń zagranicą, Virginie, założyła czapkę szefa kuchni Le Bistro Rozbrat, prawdopodobnie jako jedna z niewielu kobiet w tej roli w Polsce, i stworzyła swoje autorskie menu.

– Będziemy serwować przekąski, dania główne i desery typowe dla francuskiego bistro, łącząc tradycję z nowoczesnością. Najważniejszy jest dobór właściwych dostawców i oferowanych przez nich produktów; współpracujemy np. z masarniami, w których zgodnie ze starą francuską recepturą sezonuje się mięso od 14 do 40 dni. Wina to z kolei domena Alaina. Zgodnie z tradycją bistro mamy wyjątkowo szeroki wybór wina na kieliszki i autorską selekcję. Polegając na własnym smaku i osobistej znajomości z właścicielami winnic Alain wybiera tylko te trunki, które zna i może polecić bez wahania, a oferta stale poszerza się o jego nowe odkrycia.– zapewnia szefowa kuchni.

W Le Bistro Rozbrat klienci będą mogli zapoznać się z szerokim wyborem tradycyjnych francuskich potraw przyrządzanych wyłącznie ze świeżych składników. Karta będzie często zmieniana w zależności od pory roku, aktualnej oferty produktów sezonowych i fantazji szefa kuchni. W menu znajdują się zarówno tzw. klasyki, jak i autorskie dania Virginie.

W styczniu restauracja zaprasza m.in. na foie gras, tatara z siekanej wołowiny, okonia morskiego marynowanego w cytrusach czy mus z gorzkiej czekolady. Codziennie serwowane jest inne danie i zupa dnia, a smakosze mogą skorzystać z menu degustacyjnego.

Le Bistro Rozbrat
ul. Rozbrat 44
otwarte od 12:00 do ostatniego gościa

tel. 22 881 78 08

Więcej na:
www.lebistrorozbrat.pl
www.facebook.com/LeBistroRozbrat

https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/01/24/img2eUPPJ.jpg