Ania Starmach

Marta Chowaniec - Porady kulinarne: Ania Starmach offline

Mistrz Kuchni
Artykuły: 240
zdjęcia: 1 z 7 Strzałka
Ania Starmach
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Gotuje i studiuje historię sztuki. Zarówno artysta jak i i kucharz potrzebuje pasji, namiętności, fantazji i talentu. Ukończyła elitarną francuską szkołę kulinarną Le Cordon Bleu.


Marta Chowaniec: W swojej edukacji kulinarnej ma Pani bardzo mocny punkt - francuską szkołę kulinarną Le Cordon Bleu w Paryżu.

Ania Starmach: W mojej przygodzie związanej z gotowaniem wymieniam 3 etapy.
 
Pierwszy naznaczony jest potrawą, jaką zapamiętałam, smakiem, który mnie zachwycił, który spowodował, że pokochałam jedzenie. Miałam wtedy 4 lata i babcia podała mi pierogi.
 
Kilka lat później nastąpił kolejny przełom - zaczęłam samodzielnie gotować: od pierwszych naleśników i ciasteczek blisko było do schabów, tortów, zapiekanek i pieczeni, które jako nastolatka serwowałam rodzinie na obiady. Gotowanie pomału przestawało być tylko hobby, a zaczęło być sensem życia. I wtedy przyszedł czas na kolejny etap - francuską szkołę kulinarną Le cordon Bleu. Roczny intensywny kurs zakończony sesją egzaminacyjną sprawił, że z amatorki stałam się profesjonalistką. Uczyli mnie najznamienitsi szefowie kuchni. Pokazywali jak się kroi, obiera, filetuje ryby, żyłuje mięso, robi sosy i wywary. Opanowanie podstaw kuchni francuskiej było początkowo trudne, ale im więcej umiałam, tym więcej chciałam się nauczyć! Zajęcia zaczynały się o 8.30 kończyły o 18, przez 10 godzin na zmianę obserwowaliśmy mistrza, który przygotowywał „klasyki” kuchni francuskiej, a następnie sami próbowaliśmy je odtworzyć. Wyposażeni w swoje noże i uniformy, otoczeni nowoczesnym sprzętem cały czas pod opieką nauczyciela. Podzieleni byliśmy na grupy 10 osobowe, ja w swojej miałam: Brazylijczyka, Niemca, Peruwiankę, Kolumbijczyka, Meksykankę, dwóch Amerykanów, Kanadyjkę, Włoszkę i Francuza.
 
Taki międzynarodowy charakter szkoły powodował, że z Francji wyjechałam nie tylko ze znajomością kuchni francuskiej. Meksykanka Eliza przekazała mi przepisy swojej babci na quesadillas, Peruwianka Jana na najlepsze ceviche, jakie kiedykolwiek jadłam… Ja nie pozostawałam w tyle, wielokrotnie organizowałam kolacje, podczas którym serwowałam przyjaciołom typowo polskie dania

A w samej kuchni francuskiej, co najbardziej Panią zaskoczyło?

Zaskakujące było to, że we Francji wszystko mi smakowało, nie wiem, które danie jest moim ulubionym, wybór jest zbyt trudny. Francja słynnie ze znakomitych produktów spożywczych ale też i ze znakomitych receptur. Oni wiedzą, jak smacznie przyrządzić ten najlepszy ale i najgorszy kawałek mięsa, nie pozwalają sobie na marnotrastwo skoro wszystko można w jakiś sposób spożytkować. Doświadczałam tego każdego dnia. Uczyłam się szacunku do produktu zarówno w szkole jak i podczas porannych zakupów na targu. Uwielbiałam dyskusje z rolnikami na temat poszczególnych serów, warzyw, ryb. Oni kochali swoja pracę i mogli o niej opowiadać godzinami. Podpowiadali jak najlepiej przyrządzić potrawę z użyciem ich produktu.
Ale Pani też ma wyjątkowy pomysł na dania inspirowane dziełami sztuki…
 
Oprócz tego, że skończyłam francuską szkołę kulinarną studiuję również historię sztuki na Uniwersytecie Jagiellońskim. Wiele osób zadawało mi pytanie: Ania, ale co ma sztuka do gotowania? Raz w tygodniu w programie DD TVN próbuje udowodnić moim  widzom, że wbrew pozorom te dwie dziedziny życia są do siebie bardzo zbliżone. Artysta i kucharz potrzebuje pasji, namiętności, fantazji i talentu. Dzięki obrazom, nie ruszając się z miejsca (lub raczej z kuchni), zwiedzam odległe kraje : USA (Andy Warhol), Meksyk (Frida Kahlo), Hiszpanię (Salvador Dali). Artyści nie raz łamali bariery, bulwersowali, prowokowali, dzięki nim nie boję się eksperymentować na talerzu, mieszać smaki i aromaty. Nie muszę dodawać jak styl danego artysty może mieć wpływ na „wygląd” talerza ;)
 
Ciekawe eksperymenty prowokują wpadki kulinarne. Pamięta Pani coś szczególnego?
 
Czy pamiętam wpadkę? Oczywiście! Często zdarzają mi się wpadki. To nieuniknione, jeśli sięgamy np. po staropolskie przepisy, gdzie brakuje dokładnych proporcji, próbuje je ustalić ‘’na oko” a potem ciasto ma zakalec. Często śnię o smakach a raczej o ich łączeniu, potem próbuję sen zrealizować ale okazuje się, że to wcale nie był najlepszy pomysł. Uważam, że pomyłki uczą, prowokują i tak naprawdę powodują, że coraz lepiej gotujemy, przecież kolejny raz już takiego samego błędu nie popełnimy. Żeby nauczyć się gotować trzeba po prostu… gotować! Najlepiej z menudomowe.pl ;)
 
No właśnie, na co możemy liczyć?
 
Każdy z nas musi codziennie znajdować czas na pracę i domowe obowiązki. Wszyscy chcą mieć go więcej, żeby móc realizować swoje hobby, spotykać się z rodziną, znajomymi, przyjaciółmi. Dodatkowo przy tym natłoku obowiązków zależy nam na zdrowym trybie życia oraz odpowiednim odżywianiu. Jest ono dla nas sprawą istotną ale czasami po prostu nie wystarcza nam sił i czasu na myślenie : co dziś ugotować? Na co mam ochotę? Co muszę kupić? Co mam w domu?
 
Menu domowe to firma, która chce pomóc zapracowanym Polakom. Dostarczamy pod wskazany adres produkty spożywcze (świeże owoce i warzywa, najlepszej jakości mięsa,  domowy makron, aromatyczne zioła) wraz z przepisami - szczegółowymi instrukcjami, co i jak można ugotować. Przepisy są proste. Przygotowanie smacznego dania zajmuje około 30 minut. Może to być np. chili con carne, łosoć z ziemniaczkami, lasagne. Dzięki nam klient szanse na ugotowanie 4 obiadów w tygodniu oraz jednego deseru (ciasto czekoladowe, ptasie mleczko, ciasteczka z czekoladą).
 
Menu domowe to dania pożywne ale i zdrowe. Dba o to nasz dietetyk mgr Katarzyna Błażejewska.
 
Skąd pomysł na taką firmę?
 
Menudomowe.pl bazuje na pomyśle firm, które od lat w działają na rynku szwedzkim. Skandynawowie chwalą sobie taką ideę, poziom świadczonych usług oraz pomysł sam w sobie. Wielu z nich zaczęło doceniać jakość oraz smak domowego jedzenia, część z nich dzięki firmom typu menudomowe.pl nauczyło sie gotować. To jest cel, którzy służy i mojej firmie, mam nadzieję, że uda się go osiągnąć.
 

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Ania Starmach  
Netka

Netka
offline

2011-07-30 01:27
Fajny artykul,przypomnialy mi sie moje czasy w USA,gdzie chodzilam na kurs jezyka angielskiego.Niby nic wspolnego z kuchnia,jednak pewnego razu nauczycielka(polka z pochodzenia)zaproponowala nam, by kazdy z nas przyniosl na zajecia jakas potrawe,samodzielnie przygotowana.W grupie byl pratycznie caly swiat,wiec zajecia byly bardzo ciekawe.Najbardziej jednak zdziwila mnie Czeszka ktora przyniosla kanapki-nasze polskie kanapki!Z wedlina,serem,pomidorem i nawet jajkiem!Ja przynioslam ruskie pierogi(niestety kupione w polskim sklepie-wtedy to nawet nie wiedzialam jak sie do nich zabrac) no i wyszla zabawna sytuacja bo Czeszka mowila ,ze pierogi sa Ruskie a ja,ze kanapki Polskie:)
Skomentuj
Oceń:
0
Netka

Netka
offline

2011-07-30 07:53
Eh,chcialam dodac jeszcze,ze polskie i ruskie napisalam celowo duzymi literami:)
Skomentuj
Oceń:
0
alison

alison
offline

2011-07-30 12:43
Pani Ania ubrała się w rewelacyjną sukienkę. To chyba Zara? Świetnie jej w tym do twarzy i świetnie jej do twarzy z takim koszem warzywek.
Skomentuj
Oceń:
0
alison

alison
offline

2011-07-30 12:44
Rzeczywiście ta francuska szkoła to fajny punkt w karierze kulinarnej. Czy ktoś jeszcze w Polsce z naszych kucharzy ją skończył?
Skomentuj
Oceń:
0
edem

edem
offline

2011-08-01 15:34
Świetny artykuł! W ogóle połączenie kuchni ze sztuką jest dla mnie doskonałym pomysłem :) Właściwie gotowanie Ani jest przenikaniem się dwóch sztuk - bo gotowanie również do nich należy. Ważne by mieć pomysł :) Jestem wielką fanką Ani!
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane