aniolek27

aniolek27

Szef Kuchni
[Przepisów: 64]

Anielska zapiekanka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczna zapiekanka - smakuje niebiańsko :)

Anielska zapiekanka

Składniki:

Anielska zapiekanka

 

Sposób przygotowania:

Anielska zapiekanka
Ziemniaki należy pokroić w plastry i gotować 20m. w osolonym wrzątku. W tym czasie pokroić pieczarki w plasterki i usmażyć na lyżce masla. Szynkę i frankfurterki pokroić. Jeśli ktoś woli, można przesmażyć - ja tego nie robię. Podobnie można zrobić z kielbasą - ja ją gotuję. Pomidory pokroić w kostkę i doprawić bazylią.Nastepnie przygotować sos: z lyżki masla i mąki zrobic zasmażkę, polączyć bulion z mlekiem i dolać do niej. Gotować mieszając co jakiś czas i doprawić vegetą oraz tymiankiem. Sos można zagęścić częścią tartego sera. Naczynie żaroodporne smarujemy maslem i ukladamy warstwowo: ziemniaki posypane przyprawą, na nich kielbasę / szynkę i pieczarki, frankfurterki oraz pomidory. Nastepnie znów ziemniaki itd. Polewamy sosem a na wierzch posypujemy tartym serem. Pieczemy w temp. 180st- 40m. Zapiekanka jest smaczna, a jednocześnie lekka, a więc dla osób, które nie mogą jeść mocno zapieczonych dań też ze względu na ilość sosu. Jeśli lubimy mocno zapiekane dania, sosu możemy rozrobić odpowiednio mniej.Zapiekanka jest najlepsza po ok.20. od zapieczenia. Smacznego :)