asia92

asia92

Kucharz
[Przepisów: 17]

Aniołek

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne, delikatne ciasto....nie za słodkie, choć tłuste ze względu na śmietanę i margarynę. POLECAM:)

Aniołek

Składniki:

Aniołek

 

 

Sposób przygotowania:

Aniołek
CIASTO: Jajka, cukier, śmietanę i mąkę ziemniaczaną ubić mikserem. (najpierw jajka z cukrem, potem dodać śmietaną, na koniec mąkę) Margarynę posiekać z 1szkl. mąki pszennej i proszkiem do pieczenia. Dodawać na przemian masę jajeczną i pozostałą mąkę. Zagnieść ciasto. Uformować kulę, podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cienki placek i piec ok. 12 min na blaszce wyłożonej papierem w temp. 170-180. OSTUDZIĆ placki!!! KREM: Jajka zmiksować ze śmietaną, mąką ziemniaczaną i budyniem śmietankowym. Mleko zagotować z cukrem i margaryną. Mieszając, dodać zmiksowaną masę jajeczną i chwilke podgotować(ok1 min). Gorącym kremem przełożyć zimne placki, również wierzch ciasta.Całość ostudzić i polać lukrem. Posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto jest najlepsze na 2 dzień Smacznego:)