NikolAnita

NikolAnita

Kucharz
[Przepisów: 8]

Antep Leczo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

sosób przygotowania dania

Antep Leczo

Składniki:

Antep Leczo

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 8 pieczarek
  • 2 papryki
  • 2 plastry cielecięnki
  • 3 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy ( najlepiej z kartonika )
  • łyżka maki
  • oregano
  • sól , pieprz
  • cebulka średnia
  • olej
  • łyżka ryżu lub skus-skus
  • łyżka sosu pomidorowy lub do spaghetti

Sposób przygotowania:

Antep Leczo
mięsko z cielęcinki i z kurczaka kroimy w cienkie paseczki, cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę.Paprykę kroimy w paseczki a piecczarki obieramy ze skórki i kroimy w plasterki.
na rozgrzany lekko tłuszcz wrzucamy cielęcinkę, podsmarzamy ją tak by z obu stron miała złoty kolor, dodajemy do tego kurczaka i posypujemy szczyptą oregano pieprzem i solą. Wysmażamy to na lekkiej temperaturze pod przykrywą. Kiedy mięso jest już srednio usmażone dodajemy paprykę i pieczarki oraz cebulkę.
W osobnym naczyniu wysokim przygotowywujemy sos. Czyli podsmażamy cebulkę na złocisty kolor i wlewamy rozrobiony sos pomidorowy lub spaghetti.Po chwili dodajemy koncentrat pomidorowy , czosnek i kilka paseczków papryki.

Do tego wszystkiego dodajemy usmażone mięsko z patelki i to wszystko gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez około 30-40 minut . Do smaku dodajemy sól , pieprz i paprykę sypką.
Życzę wszystkim smacznego.

PYSZNOŚCI