Doda

Doda

Szef Kuchni
[Przepisów: 97]

Antrykot z musztardą

  • CZAS:
         
ocena: 2/5 głosów: 6

Z mięsa wykroić 6 kotletów grubości ponad 1 cm, lekko rozbić, posmaraować

Antrykot z musztardą

Składniki:

Antrykot z musztardą

 

  • 900 g antrykotu
  • 1 łyżka oleju
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki koniaku
  • 8 łyżek świeżej śmietanki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Antrykot z musztardą
Z mięsa wykroić 6 kotletów grubości ponad 1 cm, lekko rozbić, posmaraować olejem i połową musztardy. Odłożyć na 1/2 godziny. Smażyć an patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, na dość ostrym ogniu około 3 minut z każdej strony - jeśli lubimy mięso krwiste, a ok 5 minut z każdej strony -  jeśli chcemy bardziej wysmażone. Ułożyć na półmisku, posolić, posypac pieprzem, trzymać w cieple. na patelnię wlać resztę musztardy i połowę śmietanki, dokładnie wymieszac tak, aby nią zebrac cały sok ze smażenia. Podgrzać, zagęścić, po czym dodać koniak i resztę smietanki. Lekko zagotować, polać antrykot. Podawać z ziemniakami pokrajanymi w kostkę i smażonymi lub z frytkami.