MP3-ka

MP3-ka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 227]

Arancini - kulki ryżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje pierwsze Arancini - czyli włoskie kulki ryżowe, w panierce z bułki tartej, smażone na głębokim tłuszczu.

Arancini - kulki ryżowe

Składniki:

Arancini - kulki ryżowe

 

  • 50g ryżu arborio
  • kawałek cebuli
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • woda / bulion

 

Sposób przygotowania:

Arancini - kulki ryżowe
Cebulę drobno siekamy, szklimy na odrobinie oliwy. Dodajemy ryż, gdy ten stanie się przeźroczysty - dolewamy odrobinę wody lub bulionu.

Gdy ryż wchłonie cały płyn - dolewamy wody. Czynność powtarzamy do czasu, aż ryż będzie gotowy. Cały czas mieszamy - ryż może się przypalić!

Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ryżu dodajemy żółtko, mieszamy. Masę ryżową nakładamy łyżką na rękę, następnie kremowy serek, przykrywamy masą ryżową.

Formujemy kule. Kule panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim tłuszczu na rumiano.

Tagi:

ryż