mdepfs

mdepfs

Kucharz
[Przepisów: 1]

Arancini z tuńczykiem i szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjne danie prosto z Włoch. Idealne na imprezę, aby zaskoczyć gości. Idealne również, aby przetestować Airfryer'a, ponieważ tradycyjnie wykonywane jest poprzez smażenie na głębokim oleju.

Arancini z tuńczykiem i szpinakiem

Składniki:

Arancini z tuńczykiem i szpinakiem

arancini

  • Arancini z tuńczykiem i sosem pomidorowym
  • (na około 18-20 kulek)

 

Sposób przygotowania:

Arancini z tuńczykiem i szpinakiem

przygotowanie:

Ryż przesmażamy na maśle. Następnie zalewamy 1/3 bulionu i przykrywamy, aż ryż wypije wodę. Mieszamy. Powtarzamy czynność, aż ryż wchłonie cały bulion. Potem jeszcze chwilę całość smażymy bez przykrycia na patelni. Solimy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.

Przesmażamy na oliwie 2 drobno posiekane w kostkę cebulki i czosnek. Dodajemy przecier. Całość mieszamy, dodajemy 200 ml wody.

Doprawiamy papryką, bazylią, solą i pieprzem. Na sam koniec dodajemy pomidory pokrojone w drobną kostkę
Szpinak blanszujemy na maśle, następnie siekamy i studzimy. Łączymy z wystudzonym ryżem i ¼ szklanki startej mozzarelli. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, palcem robimy dziurkę i wkładamy kawałki odsączonego tuńczyka oraz małą kostkę mozzarelli. „Zalepiamy” dziurkę w kulce odrobiną ryżu.

Jajko mieszamy z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami wody. Zanurzamy kulki w jajku, a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju do uzyskania złotego koloru.

Tagi:

szpinak