marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Arbuzik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Serdecznie zapraszam do przyrządzenia deseru

Arbuzik

Składniki:

Arbuzik

 

  • 1 arbuz (2,5-3 kg)
  • rozmaite owoce: brzoskwinie, morele, winogrona, maliny,
  • 1/2 szklanki aromatycznego likieru
  • lub 1/2 l szampana
  • cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Arbuzik
Umytego arbuza przekroić na pól, głęboką łyżeczką wykroić z miąższu kulki. W miarę możliwości oczyścić miąższ z pestek. Należy zwrócić uwagę, by pozostała łupina arbuza miała nie mniej niż 2-3 cm grubości wewnątrz powinna pozostać warstwa czerwonego miąższu, gdyż biały miąższ ma kwaśny, nieprzyjemny smak. Następnie brzegi połówek arbuza ostrym nożem naciąć w ząbki. Pozostałe owoce umyć, wypestkować lub odszypułkować, pokroić w kostkę i wymieszać w misie. Dodać kulki z miąższu arbuza. Całość posłodzić do smaku i skropić likierem, po czym przełożyć do wydrążonej łupiny arbuza, przykryć folią zastąpić szampanem, lecz należy schłodzić go oddzielnie i dodać do deseru bezpośrednio przed podaniem. Smacznego

Tagi:

winogrona