jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Arbuzowa granita

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Rano wystarczy zmiksować składniki i w południe, gdy słonko najbardziej daje o sobie znać schładzamy się pysznym deserkiem:). W połączeniu z bitą śmietaną smakuje pysznie!!!

Arbuzowa granita Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Arbuzowa granita

Składniki:

  • 700 gram arbuza –waga po obraniu (ok ¼ sztuki),
  • 2,5 łyżki cukru pudru,
  • 1 łyżka soku z limonki,
  • 1/3 szklanki czerwonego wina
  • bita śmietana do podania,
  • bazylia do dekoracji,
  • czekolada do dekoracji

Sposób przygotowania:

Arbuzowa granita

ETAP 1

Arbuzowa granita
Arbuza obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części (kostkę).

Arbuza obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze części (kostkę).

ETAP 2

Arbuzowa granita
Tak przygotowany przekładamy do garnka, dodajemy sok z limonki, wino oraz cukier puder.

Tak przygotowany przekładamy do garnka, dodajemy sok z limonki, wino oraz cukier puder.

ETAP 3

Arbuzowa granita
Całość dokładnie miksujemy.

Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 4

Arbuzowa granita
Otrzymaną masę przelewamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika.

Otrzymaną masę przelewamy do płaskiego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika. U mnie mrożenie trwało 5 godzin.

ETAP 5

Arbuzowa granita
zamrożoną masę skrobiemy widelcem i porcjujemy do pucharków

Zamrożoną masę skrobiemy widelcem i porcjujemy do pucharków, szklanek itp.
Dekorujemy bitą śmietaną, wiórkami czekoladowymi i zieleniną (u mnie bazylia). Zajadamy!


Tagi:

czekolada