blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Arbuzowy przysmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawde polecam!!!

Arbuzowy przysmak

Składniki:

Arbuzowy przysmak

 

  • 30 dag miąższu arbuza,
  • 20 dag ciasteczek migdałowych
  • , 8 dużych miękkich biszkoptów,
  • 8 dag cukru,
  • 250 ml sherry,
  • 50 ml brandy,
  • 200 ml słodkiej śmietanki,
  • 250 ml śmietany,
  • cytryna,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 6 kiści czerwonych porzeczek,
  • 5 dag jagód

Sposób przygotowania:

Arbuzowy przysmak
150 ml sherry, wyciśnięty z cytryny sok, cukier, brandy i śmietanę ubijać do uzyskania gęstego i puszystego kremu. Dodać cynamon, przełożyć na sitko, odcedzić i wstawić do lodówki. W pozostałej sherry rozcieńczonej wodą namoczyć ciasteczka i biszkopty. Dno półmiska wyłożyć biszkoptami, ciasteczkami i kawałkami arbuza. Nałożyć warstwę słodkiej śmietanki, kremu, udekorować porzeczkami i jagodami. Do kawałków arbuza można dodać brzoskwinie, winogrona oraz banany.