iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 634]

Aromatyczna kapusta po cygańsku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo lubi dania jednogarnkowe, szczególnie jesienią. Kapustę zazwyczaj gotowałam samą, postanowiłam urozmaicić zwykły przepis dodając kilka ostrzejszych smaków, wyszło świetnie.

Aromatyczna kapusta po cygańsku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Aromatyczna kapusta po cygańsku

 

  • Bigos cygański
  • Składniki:
  • 1 biała kapusta,
  • 3 papryki czerwone,
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pęczek kopru,
  • 2 listki laurowe,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 żeberka wieprzowe.

Sposób przygotowania:

Aromatyczna kapusta po cygańsku

Przygotowanie warzyw

aromatyczna kapusta po cygańsku
Kapusta nie musi być szatkowana bardzo drobno.

Kapustę należy poszatkować.

Przygotowanie warzyw

aromatyczna kapusta po cygańsku
Papryki mogą być pokrojone w paski grubsze.

Papryki kroimy w paprki.

Przygotowanie warzyw

aromatyczna kapusta po cygańsku
Pieczarki najlepiej gdy są bardzo małe.

Pieczarki kroimy w paski i przesmażamy chwilę na maśle.

Przygotowanie warzyw

aromatyczna kapusta po cygańsku
Cebula powinna być lekko zeszklona na maśle.

Cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na łyżce masła.

Gotowanie

aromatyczna kapusta po cygańsku
Najlepiej gotować składniki w duży garnku pod przykryciem.

Do garnka wlewamy 3 szklanki wody, solimy. Następnie dodajemy żeberka, kapustę, koper i gotujemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu dodajemy papryki, pieczarki, cebulę, listki, czosnek i koncentrat. Gotujemy wszystko przez kolejne 40 minut. Pieprzymy.

Tagi:

kapusta