cherrycola

cherrycola

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 78]

Aromatyczna karkówka z suszonymi grzybam

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sposób na soczystą karkówkę, idealną na obiad jak i do kanapek

Aromatyczna karkówka z suszonymi grzybam Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczna karkówka z suszonymi grzybam

 

  • 2 kg karkówki

 

  • Marynata:

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczna karkówka z suszonymi grzybam
Zaczynamy od sporządzenia marynaty. do miseczki wsypujemy wszystkie zioła, ciężko mi podać dokładną ilośc. Możemy przyjąć, że wszystkiego jest po pół łyżki. Ja wsypuje wszystkiego na oko, tak aby powstała ilość która oblepi mięso. Dodajemy ok 3 łyżek oleju. Jeśli marynata wyjdzie za gęsta należy dodać jeszcze oleju. W mięso wkłuwamy ząbki czosnku za pomocą noża. Wbijamy nóż w mięso, ostrze unosimy lekko do góry, a pod spód pakujemy ząbek czosnku. Tak przygotowane mieso nacieramy przygotowana marynatą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia obgotowujemy grzyby. Do woreczka do pieczenia wkładamy mięso razem z pozostałościami marynaty, następnie dodajemy obgotowane grzybki. Woreczek szczelnie zamykamy, nakłuwamy w kilku miejscach. wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez ok 1,5 do 2 godzin.
Aromatyczna karkówka z suszonymi grzybam
Zamarynowane mięso wkładamy do garnka a nastepnie do lodowki na calą noc
Aromatyczna karkówka z suszonymi grzybam
Następnego dnia mięso wraz z grzybami pieczemy
Aromatyczna karkówka z suszonymi grzybam
Tak wyglada mięso w piekarniku. Woreczek pęcznieje
Aromatyczna karkówka z suszonymi grzybam
Karkówka troszkę się skurczyła, ale nabrała wspaniałego smaku