Aromatyczna zupa grzybowa

  • 2

Okres świąteczny wypełniony jest zapachem cytrusów, czerwonego barszczu, smakowitej ryby i oczywiście niezastąpionej zupy grzybowej. Nie macie sprawdzonego patentu na jej przygotowanie? Rozwiązania szukajcie w naszych przepisach!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Aromatyczna zupa grzybowa
fot. Fotolia
DLACZEGO ZUPA GRZYBOWA?

Zapach i esencjonalność zupy grzybowej serwowanej w dzieciństwie, tak zakorzenił się w naszej pamięci, że do dziś potrawa ta stanowi obowiązkowy element naszego wigilijnego menu!

Zupa grzybowa kojarzona jest ze zdrowiem, energią i siłami witalnymi, a to za sprawą aromatycznych grzybów – bazowych produktów wspomnianej potrawy. Grzyby bowiem w wielu kulturach uchodzą za magiczne dary natury, których nie może zabraknąć na wieczerzy Bożego Narodzenia!

Podstawowe składniki naszej grzybowej zupy, poza walorami smakowi charakteryzują się również sporą ilością witamin PP, B1 i B2 oraz mikro i makroelementów: żelaza, potasu, fosforu, wapnia, sodu, miedzi, cynku, jodu oraz manganu.

Zupa grzybowa  Zupa grzybowa

Zdjęcia: Fotolia

JAK ZROBIĆ WIGILIJNY PRZYSMAK?

Zupa grzybowa to rarytas, który po zjedzeniu zapadnie w naszej pamięć naprawdę na długo! Do jej przygotowania potrzebować będziemy suszonych lub mrożonych grzybów, które warto połączyć ze sobą by uzyskać łagodniejszy i delikatniejszy smak potrawy.

Sekretem wyśmienitej zupy okaże się podsmażenie grzybów na maśle z cebulą! Idealne do takiego zabiegu będą podgrzybki, maślaki, borowiki, koźlarze, a nawet rydze!  Jeśli w Waszych zbiorach nie ma zbyt wiele leśnych grzybów, awaryjnie możecie dodać też kilka pieczarek zakupionych w sklepie.

Przyrządzając zupę grzybową koniecznie użyjcie także sporej ilość włoszczyzny. Wywar z warzyw bowiem, dodatkowo wzbogaci smak dania i podkreśli to co w nim najlepsze!

Smak potrawy podkreśli również kwaśna śmietana, sok z cytryny oraz zioła i przyprawy. Zupa wyjątkowo dobrze zasmakuje z tymiankiem, estragonem, czosnkiem, bazylią i lubczykiem. Pamiętajcie, że zioła w świeżej lub suszonej postaci dodajemy do zupy pod koniec gotowania!

POMYSŁY NA GRZYBOWĄ

Zupa grzybowa to smakołyk, który na wigilijnym stole zagościć może pod różnymi postaciami. Genialnie zasmakuję ona z makaronem bądź ziemniakami, a po zmiksowaniu na krem z grzankami czy groszkiem ptysiowym! Zdecydujcie sami, która wersja przypadnie Wam do gustu!

My w tym artykule chcielibyśmy polecić Wam przepisy na sprawdzone zupy grzybowe, które idealnie wpasuję się w świąteczny czas!

Pierwsza propozycja to niebywale prosta i łatwa w przygotowaniu - ale przede wszystkim pyszna -  zupa grzybowa, która mimo swej prostoty jest w stanie zaskoczyć efektem końcowym nawet najwybredniejszych smakoszy wigilijnych dań!

Pyszna grzybowa z łazankami to natomiast wersja, która swym aromatem podkreśli niezwykłość wieczoru. Podana w towarzystwie łazanek może być dla gości miłą i zaskakującą odmianą! Koniecznie podajcie ją w białej zastawie, gdyż zaprezentuje się w niej fantastycznie!

Zupa grzybowa
Zdjęcie: Fotolia

Czy zupa grzybowa to Wasz ulubiony przysmak wigilijnego stołu! W jakim wydaniu serwujecie ją najczęściej? Inspirujcie się naszymi recepturami i dzielcie z nami autorskimi przepisami. Zapraszamy!