misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 701]

Aromatyczne żeberka z piekarnika

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, bardzo aromatyczne żeberka z piekarnika. Doskonały pomysł na obiad albo imprezkę ze znajomymi.

Aromatyczne żeberka z piekarnika Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczne żeberka z piekarnika

 

 

  • Do smarowania mięsa:

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczne żeberka z piekarnika
Żeberka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie kroimy na mniejsze części.

Przekładamy je np. do większej reklamówki lub woreczka. Dodajemy do nich miód, olej, sok, bardzo drobno posiekany czosnek oraz przyprawy (ich ilość zależy od naszych upodobań).

Woreczek zawiązujemy i delikatnie mieszamy, by wszystkie składniki marynaty pokryły każde żeberko i wkładamy na kilka godzin do lodówki ( najlepiej na całą noc).

Następnie przekładamy je na wyłożoną folą aluminiową formę i pieczemy w 190-200 st przez około godzinę.

W połowie pieczenia kawałki mięsa smarujemy przygotowanym z masła (rozpuścić), miodu oraz papryki płynem.
Aromatyczne żeberka z piekarnika
Pokrojone żeberka przekładamy np do reklamówki i dodajemy do nich przyprawy oraz miód sok olej i czosnek
Aromatyczne żeberka z piekarnika
Żeberka obtaczamy w przyprawach i odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki
Aromatyczne żeberka z piekarnika
Zamarynowane mięso przekładamy na wyłożoną folią aluminiową blachę
Aromatyczne żeberka z piekarnika
Żeberka pieczemy przez około godzinę w 190-200 st