margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Aromatyczny cukier różany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pachnący domowy cukier różany,doskonały dodatek do ciast i ciasteczek.Ale uważajmy na jego intensywność aby nie dominował.

Aromatyczny cukier różany

Składniki:

Aromatyczny cukier różany

 

  • 4 garście płatków dzikiej róży
  • 2 szklanki cukru kryształu

 

Sposób przygotowania:

Aromatyczny cukier różany
Płatki zmielić w blenderze,cukier wsypać do miseczki dodać zmiksowane płatki dokładnie wymieszać.Mieszankę wysypać na tackę wyłożoną pergaminem,postawić w przewiewnym miejscu do wyschnięcia(około 4dni).Od czasu do czasu przemieszać.Wysuszony cukier przesypać do wyparzonego suchego słoiczka,zakręcić i odstawić w ciemne miejsce.Cukier nadaje się do ciast ciasteczek,ale uważajmy z ilością aby smak cukru nie zdominował ciasta.