cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Aromatyczny pasztet z cukinii

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pasztety z sezonowych warzyw są pysznym dodatkiem do pieczywa.

Aromatyczny pasztet z cukinii

Składniki:

Aromatyczny pasztet z cukinii

 

  • 2 małe keksówki/
  • 3 pełne szklanki grubo startej cukinii
  • 1/3 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ szklanki zmielonych płatków owsianych
  • 3-4 łyżki startego parmezanu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka grubo starta
  • 3 suszone pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: po szczypcie ppapryka ostra , ppapryka słodka , imbir ,oregano ,majeranek,kmin rzymski
  • pieprz i sól do smaku
  • zielona pietruszka/w-g uznania/
  • oraz
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Aromatyczny pasztet z cukinii
Cukinię odcisnąć z nadmiaru soku. Cebulkę pokroić w kostkę. Natkę pietruszki drobno posiekać. Cukinię umieścić w misce, dodać cebulę, pietruszkę, żółtka, olej, ser, bułkę tartą , płatki , drobno pokrojone pomidory i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą cukiniową. Foremki keksówki posmarować tłuszczem i obsypać bułka tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Masę pasztetową przełożyć do foremek. Wyrównać wierzch, posypać mieszanką bułki tartej z serem. Piec ok.50 - 60 min. w temp.170- 180 st.C /wierzch powinien się ładnie przyrumienić/