Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Aromatyczny pleśniak

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Smaczne, pachnące cynamonem i orzechami ciasto.

Aromatyczny pleśniak Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Aromatyczny pleśniak

 

  • 1 kostka margaryny- 25 dag
  • 2,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki śmietany
  • 4 łyżeczki kakao
  • 1 słoik dżemu wiśniowego
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka tartych orzechów
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 białek jaj
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 opakowania budyniu śmietankowego

Sposób przygotowania:

Aromatyczny pleśniak
Z mąki, margaryny, cukru, proszku do pieczenia, cukru waniliowego, żółtek i śmietany zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy części- 1 część to połowa ciasta, a dwie pozostałe to połowy pozostałej połówki. Do jednej, mniejszej części ciasta dodajemy kakao i wyrabiamy. Obie mniejsze części ciasta wkładamy do zamrażalnika. Większą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią spód i boki blaszki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia( nisko, około 1- 1,5 cm). Na spodzie rozsmarowujemy dżem. Jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy, osączamy z soku i wykładamy na dżemie. Na jabłka wykładamy tarte orzechy. Następnie ścieramy na jabłka ciemne ciasto. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy partiami cukier puder, a na koniec budyń. Pianę wykładamy na ciemne ciasto. Na wierzch ścieramy jasne ciasto. Ciasto pieczemy przez 45- 50 minut w temp. 180 stopni.
Aromatyczny pleśniak
Spód ciastka wykładamy jedną porcją ciasta.
Aromatyczny pleśniak
Na ciasto wykładamy dżem o smaku wiśniowym.
Aromatyczny pleśniak
Na jabłka ścieramy ciemne ciast wcześniej zmrożone.
Aromatyczny pleśniak
Na ciemne ciasto wykładamy ubitą pianę z białek.